Oude trucjes: zo bepaal je wanneer druiven geplukt moeten worden

AVROTROS

Ilja moet als wijnboer tot op het uur nauwkeurig weten wanneer hij zijn druiven moet plukken, zodat hij de allerlekkerste wijn kan maken. Maar, hoe weet je wanneer het moment daar is om de schaar erbij te pakken?

Limiet

De druiven gaan van knalgroen naar donkerpaars, omdat ze de hele zomer lang suiker aanmaken. Deze suikers verzamelen zich onder het groene schilletje van de druif en aan het eind van de zomer zijn ze paars van de zon en staan ze helemaal bol van de suikers. Het lastige aan dit verhaal is dat de aanmaak van suiker een limiet kent. Wanneer dat punt bereikt is, dan moeten de druiven geplukt worden. Hoe weet je wanneer dat punt bereikt is?

Trucjes

Van oudsher bestaan er allerlei maniertjes om daar achter te komen. Deze manieren komen redelijk in de buurt van bijgeloof en Ilja gebruikt ze niet. Maar, wij vinden ze op de redactie wel erg creatief bedacht.

1. De slak
Ilja sprak een oude wijnboer uit zijn streek op een feestje, die hem wel kon vertellen wanneer hij zijn druiven moest plukken: je plukt 's avonds één trosje druiven en die hang je aan de keukendeur. Zit er de volgende dag een slak op? Dan moet je gaan oogsten!

2. De steen
Naast de oude wijnboer zat een andere man, die het allemaal beter wist: je moet een steen uit een rivierbedding halen, deze droog je af en leg je bij de keukendeur. Wanneer de steen de volgende ochtend nat is, dan is het nog geen tijd om te oogsten, het gaat namelijk regenen!

Hoe Ilja er zelf achter komt wanneer het tijd is om te oogsten, en of hij ook in deze trucjes gelooft, zie je in aflevering 9 van Gorts Wijnkwartier.