Provence: leven als een god in Frankrijk

AVROTROS

In deze zesde en laatste aflevering stuurt Ilja Gort zijn bolide door de Provence. Volgens hem het allermooiste stukje Frankrijk. Wat is de betovering van deze magische streek?

“Het is alsof de deur van de hemel op een kier staat.”
Ilja Gort

Van Gogh

Ilja Gort treedt in de voetsporen van Van Gogh, want als er iemand is die de betovering van de Provence heeft geprobeerd vast te leggen, was hij het wel! Met een afbeelding van Olijfgaard in de hand, gaat hij op zoek naar de plek van de originele olijfbomen van het schilderij Van Gogh.

AVROTROS

Velden vol lavendel

AVROTROS

In de voetsporen van Van Gogh

AVROTROS

Absint drinken als Van Gogh

AVROTROS

Anti-kater drankje met kruiden

AVROTROS

Provence op het doek

Maar eerst verdiept Gort zich in de geest van Van Gogh. In het kunstenaarsdorp Saint-Paul-de-Vence, waar ook Picasso, Matisse en Cézanne hebben verbleven, speelt hij pétanque met de lokale bevolking en geniet op een terras.

Lesje levensgenieten

De Groene Fee

Hoe zou Van Gogh de Provence hebben ervaren? En hoe heeft hij zich staande weten te houden? Daartoe had hij een hulpmiddeltje: De Groene Fee. Als Gort wil denken als Van Gogh, moet hij ook drinken als Van Gogh, allez aan de absint! Hij drinkt te veel van Van Goghs lievelingsdrankje. Een kruidenvrouwtje heeft een bijzondere manier om Ilja van zijn kater te verlossen.

Ilja Gort ontmoet zijn idool, waarvan hij zelfs een foto boven zijn bed heeft hangen. Een eigenzinnige wijnboer die 'verboden druiven' teelt simpelweg om de beste wijn te maken. Dankzij de fantastische kwaliteit groeide zijn wijn uit tot de meest gevraagde en duurste landwijn van Frankrijk. 

Cicaden

Krekelgeluiden vormen het orkest van de Provence. Een professor in de krekelkunde vertelt alles over het mysterie van de 'cicaden'; Je hoort ze overal, maar ziet ze niet. En een bezoek aan een bevlogen wijnmaakster in Bandol waar de koppige druivensoort Mourvèrdre alleen gedijt als hij de zee kan zien. Dat levert een bijzondere rosé op.

Meer Gort over de Grens op Facebook