Recept latkes en rabarber-appelcompote van Yvette van Boven

AVROTROS

Zo maak je zelf latkes en rabarber-appelcompote.

Dit heb je nodig

  • 750 gram aardappel

  • 2 eieren, losgeklopt

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • (zonnebloem-)olie om in de bakken

Voor erbij

  • een flinke schep dikke yoghurt

  • parten citroen

  • gerookte zalm of andere vis (duurzaam gevangen/gekweekt) 

zie onder dit recept voor een vegan variant

Schil de aardappels. Rasp ze op de fijne rasp tot een fijne julienne. Heeft u een keukenmachine met rasp, dan is dat echt zo gepiept. Giet de eieren bij het raspsel. Maal er zout en peper boven en meng met schone handen de boel goed door. 

Verhit een flinke laag (zeker 1 cm) olie in de pan. Vorm een ‘tartaartje’ van een handje groentemengsel (ja het is vrij nat!) in uw handen. Druk het een beetje met twee handen in elkaar, maar niet alle vocht eruit. Dat vocht is hoofdzakelijk ei en dat bindt de boel juist.

Laat de koekjes een voor een voorzichtig in de hete olie glijden en draai het vuur wat zachter. De kern van de latkes moet ook garen. Laat één kant mooi bruinen zonder eraan te zitten. Keer de latke dan, hij blijft als het goed is mooi aan elkaar zitten. 

Ga door tot u alle koekjes gebakken heeft, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met dikke yoghurt of zure room, gerookte vis en een part citroen erbij om erover uit te knijpen. 

Vegan variant

Gebruik een geheel plantaardige ei-vervanger (verkrijgbaar in de supermarkt) voor het ei in dit recept. Kijk op de verpakking voor de hoeveelheid. 

Vegan variant voor erbij:

Serveer ze met rabarber in plaats van yoghurt en vis. De Orthodoxe Joodse Moschi leerde mij dat dat ook echt verrukkelijk is.

Rabarber-appelcompote

  • 300 gram rabarber, in blokjes van 2½ cm

  • 3 appels, bijv. elstar, geschild en in blokjes

  • Ongeveer 100 gram kristalsuiker

Meng de rabarber- en appelblokjes met 3-4 eetlepels water en bijna alle suiker in een pan. Kook op laag vuur, totdat het fruit zacht is: 12 tot 15 minuten. Maal het met de staafmixer glad of giet alles in de blender. Proef of het zoet-zuur genoeg is en pas de smaak eventueel nog aan met meer suiker als u dat nodig vindt.  

Laat de compote afkoelen en zet hem 1 uur in de koelkast om goed koud te worden. Geef bij de latkes. 

Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 30 mei 2023.