Recept voor zwarte bonenburgers

AVROTROS

Zo maak je zwarte bonenburgers.

Dit heeft u nodig voor 6 burgers

  • 2 blikken (à 400 gram) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt

  • 1 eetlepel olijfolie

  • ½ rode paprika, in kleine blokjes

  • 1 rood uitje, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1,5  theelepel gemalen komijn

  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder

  • 1-2 theelepels chipotle in adobossaus

  • handvol (ca. 75 gram) havermout

  • 50 gram (vegan) feta

  • 1 groot ei (Vegan aanpassing: vervang het ei door 100 gram gepureerde zoete aardappel)

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • olijfolie om in te bakken

Optioneel : hamburgerbroodjes

Toppings naar keuze zoals: rode uiringen, jalopeño, cheddar, tomaat, slablaadjes, saus naar keuze. Bijvoorbeeld deze vegan mayo.

Zo maakt u de zwarte bonenburgers

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Verdeel de bonen gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten tot ze wat droger zijn.

Fruit in de tussentijd de paprika en ui in de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, tot de groente zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en chipotle toe en bak nog 1 minuut mee.

Doe de bonen, havermout, feta, ei en de gebakken groente uit de pan in de kom van een keukenmachine (of een gewone kom) en meng/pulseer kort. De bonen mogen stuk maar net glad zijn. Het kan ook met een vork en met de hand: even goed prakken.

Vorm er met schone natte handen of met een ijsbolschep 6 burgers van.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verdeel de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met een lik olijfolie en bak ze 20 minuten, keer ze halverwege.

In de pan kan het ook: bak ze in een scheut olijfolie mooi donkerbruin en krokant.

Laat ze even uitlekken op keukenpapier.

Bak de hamburgerbroodjes op de opengesneden helft even krokant in een droge koekenpan.

Vul ze met de burgers, een schep saus naar keuze, wat sla, tomaat, jalopeño en dunne rode uienringen bijvoorbeeld.

→ Serveer bij de burgers deze lekkere spitskoolsla

 Dit recept komt uit De Streken van Van Boven over de Hollandse pot, uitgezonden op 20 juni 2023.

De Streken van Van Boven terugkijken