Rembrandts werkwijze | De Nachtwacht uitgelicht

AVROTROS

Hoe kan Lisa de kennis van Operatie Nachtwacht gebruiken om Rembrandts meesterwerk tot in detail te reconstrueren? In de derde aflevering van 'De Nachtwacht uitgelicht' gaat het team van Het geheim van de Meester dieper in op de werkwijze van Rembrandt. 

Opmerkelijke onderschildering

Het team bespreekt de opmerkelijke onderschildering van De Nachtwacht, in plaats van de indertijd gangbare ondertekening, die Rembrandt aanbracht. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar pentimenti. Wat zijn pentimenti en wat kunnen die ons vertellen?

De Nachtwacht uitgelicht

Restaurator Michel van de Laar en kunstschilder en onderzoeker Lisa Wiersma nemen je mee in de wereld van de onderzoekers van het Rijksmuseum. Met hun project 'Operatie Nachtwacht' vormen deze onderzoekers een bron van informatie voor Lisa en het team van Het geheim van de Meester bij het maken van een complete reconstructie van De Nachtwacht.

Kijkervaring

De onderzoekers schetsen wat ze weten over de opbouw van verflagen en werkvolgorde van De Nachtwacht en hoe ze dit te weten. zijn gekomen. Hoe gebruikte Rembrandt licht en donker om de ogen en de kijkervaring van de aanschouwer te sturen en te beïnvloeden?

De Nachtwacht uitgelicht zie je elke dinsdag direct na de reguliere uitzending op NPO 2 extra.