Simone Kleinsma: opera, sterke vrouwen en nieuw soloproject

AVROTROS

Cornald Maas bespreekt met musicalactrice en zangeres Simone Kleinsma drie nieuwe voorstellingen. Waar kunnen we ons de komende tijd op verheugen? 

AVROTROS

 

Kleinsma speelde in grote musicals als 'Mamma Mia' en 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt'. Daarnaast speelt ze in films en TV-series zoals de comedie 'Kees & Co' en vertolkte ze de hoofdrol in de broadwaymusical 'Hello, Dolly!' Momenteel is ze haar soloprogramma ’Verder’ aan het maken. 

“Ik wil juist een programma maken dat heel persoonlijk is, maar het moet ook licht zijn.” ”
Simone Kleinsma over haar soloprogramma


1. De vuurtorenwachter 
BarokOpera Amsterdam, vanaf september 2021

De Vuurtorenwachter is een operavoorstelling over een zoektocht naar één persoon: de vuurtorenwachter. Iedere avond ontsteekt hij het licht om een baken te zijn voor dolende schepen. De voorstelling wordt gezongen door bas-bariton Vitali Rozynko als de vuurtorenwachter en Sopraan Judith Weusten als zijn vrouw en de zeemeermin. Aan de hand van een vijftiental aria’s en duetten bezingen de vuurtorenwachter, zijn vrouw en de zeemeermin hun bestaan, de liefde, het lot en de berusting.

Simone: "Ik luister niet vaak naar opera, maar dit verhaal is heel interessant. Het gaat over eenzaamheid en isolement. Het loopt synchroon met deze tijd. 

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over De Vuurtorenwachter

2.Instead of Heroes*
Het Zuidelijk Toneel, hoorspel

*Dit programma is gewijzigd ten opzichte van de uitzending. Wegens corona is de voorstelling veranderd naar een hoorspel.

Het woord 'held' is in alle opzichten ingekleurd door een te grote hoeveelheid aan testosteron en steroïden. In dit vijfdelige hoorspel staat de de sprekende vrouw, sterker nog: alleensprekende vrouw centraal. Elsie de Brauw speelt een keur aan belangrijke (strijdbare) vrouwen uit de recente geschiedenis die ons vrouwbeeld hebben gekleurd: Rosa Luxemburg, Hannah Arendt, Tracey Emin en Jane Fonda. Last but not least is het een ode aan vrouwen wiens namen niet meteen een belletje doen rinkelen. Naast Elsie de Brauw zullen er ook andere actrices te horen zijn. Instead of Heroes is te beluisteren als podcast. 

Simone: "Mooi, heldinnen. Mijn moeder is een heldin voor mij. Zij was bijna net zo oud toen ze mijn vader verloor, als toen ik Guus verloor. Hoe zij altijd positief was tot haar 86e, maakt haar een heldin."

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Instead of Heroes

3. Verder
Najaar 2021

Samen met regisseur Ruut Weissman en scriptschrijver Frank Houtappels maakt Simone haar soloproject 'Verder'. 'Verder' gaat over de fase in het leven waarin Simome nu zit: er is veel gebeurd. Zo verloor ze onder andere haar man Guus Verstraete plotseling. In 'Verder' probeert ze de draad op te pakken en troost te bieden met haar nieuwe liedjes. 

Simone: "Ik wil niet wegzakken in het verdriet, maar juist een programma maken dat heel persoonlijk is, licht van toon is en troost en hoop geeft."

AVROTROS