Speciale kerstuitzending Volle Zalen met Joost Prinsen

AVROTROS

Dit jaar werd hij tachtig jaar; acteur, presentator, schrijver en zanger Joost Prinsen. Thuis in kerstsfeer blikt hij met presentator Cornald Maas terug op zijn leven en carrière. Samen toosten ze op de toekomst. 

Volle Zalen: Joost Prinsen 80 jaar, zie je 25 december 2022 om 21.45 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna is de aflevering te zien op NPO Start.

Al eerder maakte het AVROTROS-programma Volle Zalen speciale afleveringen. Destijds met de jarige Joop van den Ende, Herman van Veen en Joke Bruijs en met de inmiddels overleden Jan Rot. 

Presentator Cornald Maas praat met Joost Prinsen over waarom hij het toneel op wilde en wat theater voor hem betekent. Maar ook over zijn docentschap aan de Kleinkunstacademie waar hij talenten als Wende en Alex Klaasen onderwees.

Wat maakt de één tot een betere acteur dan de ander? Wat bracht regisseur Ton Lutz hem voor de rest van zijn leven bij? En waar is Joost, nu hij de balans opmaakt, tevreden en minder tevreden over? 

AVROTROS

Cornald Maas en Joost Prinsen

Noraly Beyer

Het gesprek gaat vanzelfsprekend ook over zijn eigen acteerprestaties, van zijn debuut bij Wim Sonneveld tot de rol die hij speelt in de binnenkort uit te zenden tv-dramaserie Nood, samen met Noraly Beyer, de nieuwe liefde in zijn leven. Ook laat hij fragmenten zien van acteurs en zangers die hem inspireerden, zoals Maarten van Roozendaal. 

Verder praat Prinsen over de diepe verbintenis met zijn in 2020 overleden vrouw Emma. Na haar overlijden schreef hij het zeer persoonlijke boek Na Emma, waarin hij verslag doet van de maanden van rouw na haar dood. Prinsen legt uit waarom hij uitgerekend op dit boek zo trots is.  

Hier ken je Joost Prinsen van

Het grote publiek leert Joost Prinsen in de jaren zeventig kennen door zijn rollen in de populaire kinderprogramma’s De Stratemakeropzeeshow en J.J de Bom, voorheen de Kindervriend. Daarna speelt Prinsen in tal van toneelvoorstellingen, musicals, hoorspelen en televisieseries.

Ook publiceert hij diverse dichtbundels en boeken. Op latere leeftijd presenteert Prinsen tot 2015 de populaire, mede door hemzelf verzonnen tv-quiz Met het Mes op Tafel. In het theater is hij samen met Bram van der Vlugt meer dan honderd keer te zien in Oude Meesters (2013), over de twee laatste telgen uit een beroemd toneel geslacht.

In Uurtje Literatuurtje (2015) haalt hij herinneringen op aan ontmoetingen met mensen als Mulisch, Kopland en Wilmink. Zijn liefde voor de dichtkunst draagt hij ontelbare keren uit in talkshows en cultuurprogramma's.