Sportlab Sedoc - Voeding

AVROTROS

Kun je je een weg eten naar het podium? 

Voeding

Voeding is dé brandstof voor het leveren van een topsportprestatie. Sportdiëtiste Saraï Pannekoek weet precies wat een atleet moet eten om optimaal te presteren en wat hij of zij beter kan laten staan. Zij begeleidt verschillende topsporters, waaronder Ranomi Kromowidjojo. Gregory bezoekt de drievoudig Olympisch zwemkampioene bij een training en zij legt uit hoe lastig het soms is om gedisciplineerd vast te houden aan je dieet als je bijna altijd op reis bent.

Darmklachten en depressiviteit

Gregory heeft zelf tijdens zijn carrière aan den lijve ondervonden hoe belangrijk voeding is voor zijn sportprestaties en levensgeluk. Gedurende een aantal jaren kampte de oud-hordeloper met darmklachten en depressiviteit. De Belgische wetenschapper Jeroen Raes onderzocht de ontlasting van honderden mensen en ontdekte een verband tussen bepaalde darmbacteriën en depressiviteit. Gregory zoekt Raes op in zijn laboratorium in Leuven.

Vegan en topsporter

En hoe combineer je een veganistisch eetpatroon met sporten op het hoogste niveau? Daarover praat Gregory met crossfitter Jeremy Reijnders, die zichzelf klaarstoomt voor een van de belangrijkste wedstrijden in zijn carrière.

Sportlab Sedoc zie je dinsdag 30 april om 21.10 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te zien.