Rotanmeubels - een feest van herkenning in Tussen Kunst en Kitch Extra

AVROTROS

In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch. ’ Expert Marcel Brouwer neemt ons naar aanleiding van de Rohé stoel mee in de wereld van rotanmeubels van vroeger en nu.  

AVROTROS

Rohé stoel uitzending

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch

Marcel Brouwer krijgt deze stoel tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch onder ogen. De stoel is gemaakt in de jaren '60 en oogt zeer modern. Het is ingenieus in elkaar gezet en is gemaakt door Rohé uit Noordwolde. De fabriek die heel veel Nederlanders voorzien heeft van rotanmeubels. De stoel is één van een set van vier en is tussen de 1.500 en 2.500 euro waard.    

Rohé

Rohé was een van de grootste rotanfabrieken in (Noordwolde) Friesland. Honderduizenden rotanmeubels zagen er het levenlicht. Naast rotan meubelen, produceerde de fabriek wiegjes en houten meubels. 

AVROTROS

 

AVROTROS

 

AVROTROS

de klassieker van Rohé

AVROTROS

Dirk van Sliedrecht

“Wie heeft er niet ooit in gezeten, in een rotanstoel. Ik wel”
Marcel Brouwer
AVROTROS

Marcel Brouwer

AVROTROS

 

AVROTROS

ook nu nog

Het Vlechtmuseum Noordwolde

Het museum is gehuisvest in de voormalige rietvlechtschool waar veel jongens het vak van rietvlechten leerden. Marcel Brouwer laat ons nostalgische tijden beleven door de vele overblijfselen van de rotan industrie nog één keer onder onze aandacht te brengen. Van rotan stoelen, poezenmandjes, wiegjes tot grafkistjes. Er valt nog zoveel over rotan te ontdekken en te onderzoeken.  

AVROTROS

 

AVROTROS

 

AVROTROS

 

AVROTROS

 

AVROTROS

 

Tot besluit ontmoet Marcel Brouwer de lokale ontwerper Luit van der Helm die een aantal van zijn ontwerpen heeft meegenomen die hij de afgelopen decennia van rotan heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld is zijn buisstoel omwikkeld met pitriet dat hij in de jaren '85 heeft ontworpen en te vinden is in de bibliotheek van Noordwolde.

AVROTROS

design Luit van der Helm

AVROTROS

mini uitvoering

AVROTROS

uitvoering in de bibliotheek