Fan van Frytom in Tussen Kunst en Kitsch Extra

AVROTROS

Experts Robert Aronson en Susanne Lambooy zijn groot fan van de zeventiende-eeuwse plaquette schilder Frederik van Frytom. In deze Tussen Kunst en Kitsch Extra vertellen ze waarom Van Frytom zo groot was in zijn vakmanschap en een ware kunstenaar is.

Wie is Frederik van Frytom?

Frederik van Frytom (circa 1632 - 1702) was schilder en tekenaar, maar staat vooral bekend om zijn specialisatie in het Delfts aardewerk. Hij werkte als onafhankelijk plateelschilder in Delft en maakte originele tegelschilderijen en decoraties voor borden. 

Er wordt vanuit gegaan dat Frytom opgeleid was als schilder. Volgens het Rijksmuseum laat de ‘superieure kwaliteit van zijn schilderingen’ dat ook zien. Ook zijn dochter Joanna van Frytom ontwikkelde zich tot schilder. 

AVROTROS

Frederik van Frytom - Landschap met rivier (1650-1700). In het depot van Museum Boijmans van Beuningen. Beeld: Artshooter - Wikipedia

Een droom

In Tussen Kunst en Kitsch is nog nooit een echte Frytom voorbijgekomen. Het zou een droom zijn die uitkomt voor expert Europees aardewerk Robert Aronson. Hij en expert Susanne Lambooy, conservator toegepaste kunst in het Kunstmuseum Den Haag, zien Frytom als een kunstenaar. Ze hebben niet voor niets een tentoonstelling georganiseerd waar uniek werk van Frytom te zien is. Robert Aronson in Delft en Suzanne Lambooy in Den Haag.

‘Je kunt er uren naar kijken’

Expert Robert Aronson loopt in het Rijksmuseum graag langs een Delfts blauw vergezicht van Van Frytom. 'Het is zo ontzettend gedetailleerd, je kunt er uren naar kijken.'

Van de precisie waarmee de boombladeren en de bakstenen van de brug zijn geschilderd tot het kleurverloop van donker naar licht om het perspectief kracht bij te zetten. 'Frytom is echt de Rembrandt van het aardewerk.'

AVROTROS

Frederik van Frytom (toegeschreven aan) - Plaat met italianiserend landschap (ca. 1670 - ca. 1700) te zien in het Rijksmuseum

De fijne schilderingen op aardewerk is een kunst apart. Het is duidelijk dat Frytom als olieverfschilder te werk gaat. In het Royal Delft museum hangen een paar werken van hem.

AVROTROS

links werk van Frytom in olieverf en rechts in plateel

Tussen Kunst en Kitsch Extra over Frytom zie je maandag 1 mei 2023 om 22.10 uur (direct na Tussen Kunst en Kitsch) op NPO 2 Extra. (op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of onlinewww.npo.nl/npo2extra) Of kijk de uitzending terug op NPO Start of deze pagina.