Wijn in de kunst: Henri de Toulouse-Lautrec

AVROTROS

In deze aflevering van Gorts wijnkwartier neemt Ilja Gort een schilderij van Henri de Toulouse-Lautrec onder de loep. In het schilderij is Suzanne met een illegale fles wijn te zien, Suzanne was Henri’s favoriete prostituee.

Henri de Toulouse-Lautrec was een product van inteelt. Inteelt kwam veel voor bij adellijke families, dit was om het blauwe bloed binnen de familie te houden. Hierdoor kreeg Henri misvormingen in zijn lichaam naarmate hij ouder werd. Hij was erg klein voor een volwassen man en hij liep krom, ook had Henri een bochel. Naast deze mismaaktheden was hij vaak ziek, hierdoor spendeerde hij dagen lang in zijn bed. Henri ging dan meestal schetsen om de dag door te komen.

Henri en het Franse nachtleven

Het leven van Henri ging een tijdje lang zo door totdat hij de prostituees ontdekte. Een hele nieuwe wereld ging voor hem open, hij bracht veel tijd met hen door en hierdoor vertelde de prostituees hun diepste geheimen aan Henri. Dit heeft ervoor gezorgd dat Henri het Franse nachtleven van binnenuit heeft kunnen schilderen. Het was een ode aan de onderste laag van de samenleving, de laag waar hij zelf ook deel van uitmaakte.

Tijdens het nachtleven werd er natuurlijk ook veel wijn gedronken. De prostituees dronken vaak illegale wijn aangezien dit de enige wijn was die ze zich konden veroorloven: overschotwijn die de boeren hadden geproduceerd, die verkochten ze illegaal aan de nachtclubs.