Winona Ryder - Fighting demons

AVROTROS

Actrice Winona Ryder is van kinds af aan bekend met de rol van buitenstaander. Haar persoonlijke worstelingen hiermee zijn van grote invloed geweest op de rollen die ze heeft gekozen en haar beroemd hebben gemaakt. 

Alternatieve levensstijl

Opgegroeid in een Californische commune met een alternatieve levensstijl, is Ryder van jongs af aan vertrouwd met de status van buitenbeentje. Ook in haar filmcarrière komt dit thema terug: van buitenstaander met een gothic-look in ‘Beetlejuice’ tot een worstelende moeder in ‘Stranger Things’. 

Ryder speelde en speelt rollen die haar confronteren met persoonlijke angsten of trauma's. Het geeft haar personages een enorme authenticiteit. Haar grootste troeven zijn haar gevoeligheid en kwetsbaarheid. 

AVROTROS

Tim Burton en Winona Ryder. Copyright: IMAGO

Edward Scissorhands en Johnny Depp

Als 19-jarige breekt Ryder internationaal door met de film ‘Edward Scissorhands’. Aangespoord door haar romance met acteur Johnny Depp, bereikt ze al snel de top van Hollywood. Maar de constante aandacht wordt haar teveel. Ze dreigt zichzelf te verliezen en ook haar relatie met Depp houdt geen stand. 

AVROTROS

Winona Ryder tijdens een Premiere. Copyright: GETTY

Pieken en dalen in Hollywood

Na de breuk vindt Ryder zichzelf opnieuw uit. Ze wordt het gezicht van een hele generatie door films als ‘Reality Bites’. Maar als ze in 2001 wordt betrapt op winkeldiefstal, zakt ze diep. Haar lot in Hollywood lijkt bezegeld. Niemand wil meer met de voormalige ster werken. 

Toch vecht Ryder zich, tegen alle verwachtingen in, een weg terug en inspireert een nieuwe generatie met haar rol in ‘Stranger Things’. 

AVROTROS

Winona Ryder als Call in in Alien: Resurrection. Copyright: PictureAlliance

Nieuwe blik op Winona Ryder

In de documentaire ‘Winona Ryder - Fighting demons’ komen collega’s als regisseur David Seltzer, die de toen totaal onbekende 14-jarige Winona meemaakte op de set van zijn film ‘Lucas’, aan het woord. Ook Karron Graves, die naast haar speelde in ‘The Crucible’, biedt voorheen onbekende inzichten in het leven van Ryder.  

De documentaire ‘Winona Ryder - Fighting demons’ zie je woensdag 1 juni 2022 om 23.10 uur in Close Up bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk (terug) via NPO Start.