Yvette's 'vette goed snack

AVROTROS

Om de vulling te maken heeft u het volgende nodig

  • 60 gram vegan boter

  • 60 à 75 gram bloem

  • Een halve liter koude sojadrink

  • 200 gram kimchi, giet het vocht af en voeg dat aan de sojadrink toe

  • 300 gram geraspte vegan (geiten-)kaas

en verder

  • 1 pakje (10 velletjes) bladerdeeg, let op: geen roomboter bladerdeeg als u vegan eet

  • het vocht van 1 pot kikkererwten, goed opgeklopt

  • circa 150 gram panko of paneermeel

Smelt de boter in een steelpan en roer eerst 60 gram bloem erdoor, bak het iets uit op middelhoog vuur en voeg dan iets meer bloem toe tot alle bloem door de boter is opgenomen. Dit heet een roux. (Verhouding boter versus bloem is altijd ongeveer 5 op 6)

Laat het 3 minuten garen, totdat de roux zanderig aanvoelt en giet dan al roerend de soyadrink er in een keer bij. Blijf roeren tot er een gladde ragout ontstaat en laat dit een beetje inkoken tot een dikke saus die mooi glanst.

Roer de kimchi en de kaas erdoor en laat het wegsmelten. Proef en voeg eventueel peper en zout toe. Het mengsel mag best hoog op smaak (stevig gekruid) zijn, als het straks wordt gefrituurd verdwijnt er namelijk wat smaak. Haal het van het vuur en laat iets afkoelen. 

Giet de ragout in een bakje en zet het afgedekt in de koelkast om zeker 4 uur op te stijven, maar liever een hele nacht zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. 

Rol de volgende dag lange ronde staven van de opgesteven saus en snijd die in stukken van zo’n 8 cm. Maak ze niet te dik, dan moeten ze te lang bakken en wordt de korst te donker. 

Laat het bladerdeeg ontdooien. 

Zet twee diepe borden klaar, één met losgeklopt kikkererwtenwater (aquafaba) en één met de panko. Leg een rolletje vulling op een vel deeg, rol het strak op en druk de zijnaden goed dicht, snij ze zonodig bij. 

Haal het pakketje eerst door de aquafaba, en dan door de panko.

Leg de Vette Goed  2 uur terug in de koelkast om opnieuw mooi op te stijven. 

Verhit de olie tot 180 °C. Frituur de Vette Goed tot ze goudbruin zijn; dat is na zo’n 4 à 5 minuten, afhankelijk van de grootte. 

Laat ze op keukenpapier uitlekken en eet ze meteen als ze nog goed heet zijn!

Dit recept komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 13 juni 2023.

De Streken van Van Boven - terugkijken