Zoektocht naar de verhalen achter Beethoven

AVROTROS

Tijl Beckand gaat op zoek naar de verhalen achter de voor hem allergrootste componist aller tijden: Ludwig van Beethoven. In de eerste aflevering van Tijl en de Negende van Beethoven zet Tijl zijn eerste schreden op het pad van dirigeren.

Ook probeert hij een groot orkest te overtuigen van zijn krankzinnige plan én gaat hij in Mechelen op zoek naar de wortels van de geniale componist Ludwig van Beethoven.

Muziek uit Tijl en de Negende van Beethoven

Geniet je ook zo van alle prachtige muziek die langskomt in de aflevering? Via onderstaande playlist beluister je alle muziekstukken.

Het dirigeervak

Toen Tijl net aan deze uitdaging begon, had hij niet meer kennis van het dirigeervak dan elke andere liefhebber. Wat heeft hij tijdens deze zoektocht geleerd? 

Tijl en de Negende van Beethoven

In de 6-delige reeks vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Bijna drie jaar ging hij in training bij dirigent Jules van Hessen.

Misschien lukt het hem ook om een koor samen te stellen dat bestaat uit alle nationaliteiten die Nederland kent. Alle Menschen werden brüder, maar dan ‘the real deal’, zeg maar. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven.