Hughie en Yvette waren helemaal in de Meierij, het landschap en het boerenbestaan waar Vincent van Gogh verliefd op werd, want in Midden Brabant legde hij het hardvochtige boerenleven vast. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven maakt speciaal voor Yvette een aardappelbrood. Tot slot kunnen de laarzen aan en rooit Yvette een paar zoete aardappels voor haar slot gerecht: Brabantse Kouwe Schotel in een modern jasje, de 2.0 versie. Het recept vind je hier.
Dit heb je nodig voor de dressing:
3 cm gember, geschild & fijngeraspt
1 eetl. (of naar smaak) jalapeño uit een potje
1 teentje knoflook, fijngeraspt
1 bosje (15g) verse koriander
de rasp en het sap van 2 limoenen
4 eetl. tahin
1½ eetl. witte miso of gladde, scherpe mosterd
zout & versgemalen zwarte peper
Dit heb je nodig voor de zoetzure ui:
1 rode ui, in ringen
sap van 2 limoenen
2 eetl. witte wijnazijn
snuf zout
1 eetl. gembersiroop of suiker
Dit heb je nodig voor de salade:
1 kg zoete aardappel, geschild en in flinke dobbelstenen
3-4 eetl. olijfolie
2 eetl. za’atar
1 eetl. gerookt paprikapoeder
ca. 300gram linzen, beetgaar gekookt (gekookt gewicht, uit blik (400 g) kan ook)
100 gram goeie feta, verbrokkeld
75 gram pistachenoten, kort geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
Zo maak je dit gerecht:
Verwarm de oven voor op 200℃
Meng de ui met het limoensap, de azijn, zout en gembersiroop en laat zeker 30 minuten maar ook rustig 1 dag (dan wel even in de koelkast) staan.
Spreid de blokjes aardappel uit op een bakplaat, besprenkel met de olijfolie, za’atar, gerookt paprikapoeder, zout en peper en hussel alles even goed door. Schuif in de oven en bak tot de aardappel gaar is en de randjes gaan bruinen. Dat duurt zo’n 30 minuten. Kook intussen de linzen gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
Draai een dressing van alle ingrediënten uit het lijstje en zet opzij tot gebruik.
Schep de aardappelblokjes op een schaal. Verdeel de linzen erover, de verkruimelde feta en een handvol korianderblaadjes. Druppel de groene tahinsaus erover en verdeel de roze ringen ui erop. Bestrooi met de pistachenoten en zet op tafel. Eet smakelijk!
Deze recepten komen uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 24 december 2021.