AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Dit wist je nog niet over kunstenaar Sol LeWitt

Sol LeWitt was een Amerikaans beeldhouwer, schilder en tekenaar. Dit wist je nog niet over deze kunstenaar. 

 1. Nu te Zien!
 2. Nu te Zien! extra
 3. Kunst
 1. 1. Zijn Joodse identiteit komt tot uiting in zijn projecten

  Sol LeWitt was de zoon van Joodse immigranten uit Rusland. Hij leidde geen religieus leven, maar hij identificeerde zich wel met zijn Joodse afkomsten. In de jaren 80 werd hij lid van een Joodse gemeente, waarvoor hij uiteindelijk een synagoge ontwierp en liet bouwen.

 2. 2. Hij wordt gezien als een grondlegger van zowel conceptuele kunst als van minimal art

  Sol LeWitt vond de uitvoering minder belangrijk dan het concept. De betekenis ligt voor hem meer in de ideeën dan in de materiële uitwerking ervan. Daarom wordt hij ook wel gezien als een grondlegger van zowel conceptuele kunst als van minimal art. 

 3. 3. Hij maakt vooral gebruik van basisvormen

  LeWitt werd bekend door zijn series witte structuren, open en gesloten kubussen in steeds veranderende verhoudingen. Hij maakt veel gebruik van basisvormen zoals bol, driehoek en kubus, meestal in glad en wit materiaal. Het vierkant is volgens hem de meest neutrale basisvorm. 

 4. 4. Hij maakte meer dan 1200 wall drawings

  Speciaal voor de tentoonstelling in het Joods Museum worden een aantal metershoge wall drawings (muurtekeningen) gemaakt. Hij maakte er meer dan 1200. Deze wall drawings zijn gemaakt door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. LeWitt schreef daarvoor heel precieze instructies. De wall drawings bestaan maar tijdelijk, na afloop van de tentoonstelling worden ze overgeschilderd. 

  Artistiek directeur van het Amsterdams Museum Margriet Schavemaker bekijkt in het Joods Museum deze wall drawings van LeWitt. En ontdekt zijn band met de Nederlandse kunstscene uit de jaren 70.

  Kijk Nu te Zien! op woensdag 14 februari 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

AVROTROS

Nu te Zien! - Sol LeWitt - Joods Museum

AVROTROS

Nu te Zien! - Sol LeWitt - Joods Museum

AVROTROS

Nu te Zien! - Sol LeWitt - Joods Museum

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading