AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

5 x kinderen op schilderijen

Kinderen die hun ouders helpen op het land, aan het spelen zijn of werken als dienstmeisje of mandenvlechter. Dit zijn 5 kunstwerken waarop kinderen vol in de schijnwerpers staan. 

  1. Nu te Zien!
  2. Nu te Zien! extra
  3. Kunst

Kijk Nu te Zien! op woensdag 21 februari 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

In de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School krijg je een intiem inkijkje in de leefwereld van kinderen aan het einde van de negentiende eeuw. De intieme portretten van de Haagse Schoolschilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Jozef Israëls, Jacob Maris en tijdgenoten als Thérèse Schwartze en Barbara van Houten zijn zowel vermakelijk als hartverscheurend.

In Nu te Zien! bezoekt directeur van Museum JAN Marieke Uildriks de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School in Museum Panorama Mesdag en bekijkt deze intieme, vermakelijke en soms hartverscheurende kinderportretten. 

AVROTROSOlieverf op doek, 130 x 75,8 cm, collectie Haags Historisch Museum

Floris Arntzenius, Het Lucifermeisje

Floris Arntzenius, Het Lucifermeisje, 1890

De Haagse kunstenaar Floris Arntzenius schilderde veel stadsgezichten. Hij was vooral geïnteresseerd in levendige straattypes in karakteristieke poses. De plek waar hij het vaakst schilderde was Den Haag. Hier heeft hij dan ook Het Lucifermeisje gemaakt. Op dit schilderij zie je een gehandicapt kind dat bij de ingang van de Haagse Passage staat en een doosjes lucifers verkoopt.

AVROTROSOlieverf op doek, 59 x 47 cm, Particuliere collectie, foto: Piet Gispen

Thérèse Schwartze, Portret van Thérèse Ansingh

Thérèse Schwartze, Portret van Thérèse Ansingh

Thérèse Schwartze was een Nederlandse portretschilder. Vooral haar portretten van haar eigen familie waren populair, zoals dit werk van haar nichtje. Naast haar talent voor het schilderen van portretten was ze ook goed in zaken doen. Hierdoor was ze een van de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaars van de negentiende eeuw. 

AVROTROSOlieverf op paneel, 35 x 23,8 cm, Particuliere collectie, voorheen Mark Smit Kunsthandel, Ommen, foto: Benno Slijkhuis.

Jozef Israëls, Twee visserskinderen op het strand

Jozef Israëls, Twee visserskinderen op het strand

In dit charmante tafereel van Jozef Israëls schuilt een diepere boodschap. De visserskinderen zijn eenvoudig gekleed en hebben bescheiden speelgoed bij zich. Hiermee werpt de schilder een blik op hun toekomst. De oudste jongen draagt de verantwoordelijkheid van het gezin op zijn schouders. Het bootje staat symbool voor de uitdagende zee van het leven. 

AVROTROSOlieverf op doek, 51 x 81 cm, Particuliere collectie, foto: Venduehuis Auctioneers Den Haag

Anton Mauve, Jonge herder met koeien

Anton Mauve, Jonge herder met koeien

Anton Mauve was een Nederlandse realistische schilder die een vooraanstaand lid was van de Haagse School. De focus in zijn werken ligt vooral op landschappen. Zijn werken kenmerken zich niet door drama en expressie, maar ze zijn net als dit werk juist rustig in hun compositie.

AVROTROSOlieverf op paneel, 30,5 x 42 cm, Museum Panorama Mesdag, foto: Piet Gispen

Hendrik Willem Mesdag, Ezeltje rijden

Hendrik Willem Mesdag, Ezeltje rijden

Mesdag koos op latere leeftijd voor het kunstenaarsvak, namelijk op zijn 35e. Daarvoor had hij in zijn vaders bankbedrijf gewerkt, maar in zijn vrije tijd tekende hij al veel. Toen hij begon met schilderen, vond hij al snel zijn hoofdthema: de zee. De zee stond bijna altijd centraal in zijn werken. Daarom vestigde hij zich ook dichtbij de kust, in Den Haag. Hij schilderde meermaals het Scheveningse strand. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading