AVROTROSFoto: Frank van Helfteren 1996
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

75 jaar Jan van Eyck Academie

De Jan van Eyck Academie in Maastricht bestaat 75 jaar! Om deze jaren vol artistiek experiment, gemeenschapszin, de vele deelnemers en medewerkers te vieren is er nu de tentoonstelling ‘Communal Enthusiasm’.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

De start van de Jan van Eyck Academie

De Jan van Eyck Academie werd in 1948 opgericht. In meer dan zeven decennia veranderde de post- academische kunstopleiding van een katholiek bolwerk tot een internationale plek voor onderzoek en experiment. 

Wist je dat de nadruk van de Jan van Eyck Academie in de beginjaren lag op het leveren van een bijdrage aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog? Beschadigde kerken werden gerenoveerd en kregen nieuwe decoratie. 

AVROTROS

Hardi, Screen Prints, 1977

Jubileumtentoonstelling in Maastricht

De tentoonstelling ‘Communal Enthusiasm’ wekt het archief van de academie tot leven. Ook kunstwerken die vergeten waren of sinds hun voltooiing niet meer zijn gepresenteerd worden weer in de spotlight gezet.

Curator en oud-Jan van Eyck deelnemer, Pádraic E. Moore, brengt het werk van Jan van Eyck alumni, adviseurs, medewerkers en directeuren samen. De verschillende objecten laten trends en invloeden zien die het instituut in de loop van haar geschiedenis heeft gekend.

AVROTROSInstallatie 'Communal Enthusiasm'. Foto: Parasite 2.0, Luca Marullo

Nu te Zien! bij ‘Communal Enthusiasm’

In het tv-programma Nu te Zien! maakt Marc de Beyer, directeur van Teylers Museum, op de jubileumtentoonstelling kennis met kunst van oud-deelnemers als John Körmeling, Ruud Kuijer en Ryan Gander, maar ook met het gebouw en de geschiedenis van de academie. 

Kijk Nu te Zien! op dinsdag 7 november 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

    Nu te Zien! bij Communal Enthusiasm

Kijk de uitzending op NPO Start (terug)
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading