AVROTROSElvin Boer - AVROTROS
Volendam, een dorp in de EredivisieVolendam, een dorp in de Eredivisie
Volendam, een dorp in de EredivisieVolendam, een dorp in de Eredivisie

Achter de schermen bij FC Volendam

Volendam, een dorp met 20.000 inwoners en de plaatselijke voetbalclub als grote trots. Na dertien jaar is ‘Het andere Oranje’ terug op het hoogste niveau: de Eredivisie. Voorzitter Jan Smit en trainer Wim Jonk hebben ambitieuze plannen met FC Volendam.

Maar volgens de altijd kritische Volendammers is niet elke verandering een verbetering. Kan de bekendste Volendammer het dorp overtuigen dat hij een voetbalclub kan leiden terwijl het publiek kritisch kijkt naar de verrichtingen van het eerste team? De camera’s volgen het dorp een jaar lang, met als resultaat de zesdelige serie Volendam, een dorp in de Eredivisie. 

  1. Volendam, een dorp in de Eredivisie

Jan Smit, de man die Nederland vooral kent als zanger, is sinds de zomer van 2022 de nieuwe voorzitter van de Volendamse voetbalclub waar zijn hart al zijn hele leven sneller van klopt. Met trainer Wim Jonk aan het technische roer zijn er ambitieuze plannen gemaakt. Binnen vijf jaar Europees voetbal halen en een gloednieuw stadion zijn de doelen die de club wil behalen.

Maar na de promotie blijkt voetballen in de Eredivisie toch moeilijker dan gedacht. FC Volendam staat in de winterstop laatste en Jonk moet het tij zien te keren. Ondertussen komt het bestuur onder leiding van Smit lijnrecht tegenover de Raad van Commissarissen te staan.

Jarenlange relaties staan onder druk en het is maar de vraag of het bestuur het einde van het seizoen haalt.

Kritiek

In het dorp houden de supporters hun hart vast. Rond de door toeristen overspoelde Dijk is de voetbalclub het gesprek van de dag. Niet iedereen is het eens met de filosofie van het voetbal en de wijze waarop het bestuur de club leidt. En als de resultaten dan tegenvallen, neemt de kritiek in het dorp toe.

Spelen er wel genoeg Volendammers in het elftal en gaan de veranderingen die Wim Jonk en Jan Smit willen doorvoeren niet te snel?

Traditionele gebruiken van vrijwilligers worden tegen het licht gehouden en soms ingeruild voor een professionelere werkwijze, terwijl zij volgens de gevestigde orde juist het geraamte van de club vormen.

VoorzitterElvin Boer - AVROTROS

Jan Smit

Hoofdtrainer

Wim Jonk

De club én het dorp zijn een jaar lang op de voet gevolgd. In zes afleveringen is te zien hoe de voetbalclub onder hoogspanning staat. Van Jan Smit tot de laatst overgebleven vissersfamilie en van de kapperszaak tot de Raad van Commissarissen, iedereen wil vooruit met de club. Alleen de manier waarop, daarover verschillen de meningen.

'Volendam, een dorp in de Eredivisie' zie je vanaf 11 september 2023 om 21.25 uur op NPO 1. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading