AVROTROS
Close UpClose Up
Close UpClose Up

Alexander Calder: grondlegger van de moderne beeldhouwkunst

De Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898 - 1976) maakte op zijn vierde zijn allereerste sculptuur, namelijk een olifant. Hij studeerde later werktuigbouwkunde, omdat zijn ouders geen kunstcarrière voor hem wensten. Maar Calder werd later gezien als een van de meest vernieuwende beeldhouwers van de twintigste eeuw.

  1. Close Up
  2. Kunst
  3. Close Up afleveringen

Alexander Calder

Ondanks de wensen van zijn ouders, volgde hij een kunstopleiding aan de Art Students League in New York. Hij werkte als kunstenaar in dezelfde stad, maar verlangde naar vernieuwing.

Hij verhuisde in 1926 naar Parijs. Daar kwam hij in contact met verschillende kunstenaars, waaronder Joan Miró en Piet Mondriaan. Zij hebben hem kennis laten maken met de abstractie.

AVROTROS

Alexander Calder, Mobile Sur Deux Plans, 1962

Mobiles en stabiles

Begin jaren dertig maakte Calder zijn eerste kunst mobiles. Het zijn hangende, platte elementen die door de wind in beweging komen. Jaren later maakte hij buitenruimte geconstrueerde kunst mobile en deze noemde hij stabiles.

Hij is uiteindelijk wereldberoemd geworden om zijn mobiles en stabiles. Ook wordt hij gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordiger van de kinetische kunst.

AVROTROS

Alexander Calder, Small Sphere and Heavy Sphere, 1934

Documentaire

Regisseur Marjoleine Boonstra gaat in Close Up: In the spirit of Calder op zoek naar de parallellen tussen het werk van drie hedendaagse kunstenaars en dat van Calder.

Rosa Barba, Žilvinas Kempinas en Ernesto Neto zijn door de Calder Foundation uitgenodigd om in het monumentale atelier van Calder bij het Franse dorpje Saché te werken. Zij vertellen hoe bijzonder en inspirerend het voor hen is om op deze plek te werken. 

In the spirit of Calder

De drie kunstenaars zien wat de grote kunstenaar zag; een plek waar alles in balans is. In de documentaire is te zien hoe elementen als zwaartekracht, ruimte, tijd, geluid en muziek hen met Calder verbinden.

Ze verhouden zich allemaal tot de natuur, gebruiken eenvoudige materialen, vechten tegen de zwaartekracht en balanceren, dansen en vieren het leven.

Close Up: In the spirit of Calder zie je dinsdag 28 mei om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading