Alicja Kwade, WeltenLinie, 2019, collectie Museum Voorlinden, foto: Antoine van Kaam© Antoine van Kaam
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Alicja Kwade stelt werkelijkheid ter discussie

Waarom heeft een dag 24 uur? En waarom bereikt de zon haar hoogste punt rond 12 uur in de middag? Vragen stellen staat voorop in het werk van de Pools-Duitse beeldend kunstenaar Alicja Kwade (45).

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Alicja Kwade

Door middel van wetenschappelijke en filosofische concepten te onderzoeken, probeert ze de fundamenten van ons begrip van de werkelijkheid ter discussie te stellen.

Wij hebben als mensen gezamenlijk besloten dat ons tijdsysteem er op deze manier uitziet. Het wordt gebruikt als een instrument om onze realiteit te structureren, zodat we als mensen met elkaar kunnen samenleven.

Kwade daagt gevestigde normen en waarden uit waarmee we ons dagelijks leven vormgeven. Ze stimuleert de bezoeker om de eigen begrippen van het bestaan opnieuw te overdenken.

AVROTROS© Roman März

Alicja Kwade, Gegen den Lauf, 2015/2018, Wemhöner collection, foto: Roman März

Die Notwendigkeit der Dinge

In haar tentoonstelling ‘Die Notwendigkeit der Dinge’, ook wel ‘De noodzakelijkheid der dingen’, onderzoekt Kwade de essentie van dingen en stelt ze zaken in ander licht.

Volgens Kwade creëren we dingen, definiëren ze en maken afspraken erover om ons leven mogelijk te maken. Deze dingen zijn geen feit, net zo min als een dag 24 uur heeft, want het is iets wat een mens heeft besloten.

AVROTROS© Antoine van Kaam

Alicja Kwade, Durchbruch durch Schwäche, 2009-2016, collectie Museum Voorlinden, foto: Antoine van Kaam

Kunstwerken

Kwade heeft in de afgelopen 20 jaar verschillende sculpturen, foto’s, video’s en installaties tentoongesteld op prestigieuze locaties zoals de Biënnale van Venetië en het dak van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Museum Voorlinden heeft verschillende werken in de collectie, waarvan sommige speciaal in opdracht zijn gemaakt.

De directeur van het Centraal Museum, Bart Rutten, neemt een kijkje in de wereld van de kunstenaar Alicja Kwade voor het tv-programma Nu te Zien! tijdens zijn bezoek aan Museum Voorlinden.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 8 mei 2024 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading