AVROTROS
Het beste van...Het beste van...
Het beste van...Het beste van...

Alles over Het beste van... de jaren 90

Furby’s, Leonardo DiCaprio in Titanic en aan het zwembad liggen in je Speedo… De jaren 90 was een kleurrijk decennium en niet in de laatste plaats vanwege de heerlijke muziek. In 'Het beste van de jaren 90' gaan we dertig jaar terug in de tijd en delen bekende Nederlanders hun herinneringen aan de nineties!

  1. Het beste van...

Spice Girls-gekte

Zoals altijd duiken we diep in de muziek van deze tijd. De Spice Girls drukten in de jaren 90 een dikke vette stempel op de popmuziek en dankzij hits zoals ‘Wannabe’, ‘Say You’ll Be There’ en ‘Spice Up Your Life’ was er sprake van een heuse gekte. Binnen de landsgrenzen brachten Fluitsma en Van Tijn verbinding met hun nummer ‘15 Miljoen Mensen’ en werden alle frustraties eruit gefeest in de Roxy en de iT.

Furby’s en Bart

Buiten de muziek om konden we ons in de jaren 90 op talloze manieren vermaken. Zo stond er op iedere kinderkamer wel een pratende Furby en zagen we op TV hoe Bart de Graaff, Paul de Leeuw en Jiskefet de grenzen opzochten van wat ze op televisie konden doen. Het zorgde voor memorabele televisiemomenten zoals de Teringtubbies, een rotje in een kalkoen en de kantoor-avonturen van Debiteuren Crediteuren.

AVROTROS

Het bekendste toetje van de jaren 90

AVROTROS

Aan de buis gekluisterd voor Debiteuren Crediteuren

AVROTROS

Erik de Zwart met een Furby

AVROTROS

Iconen van de jaren 90 popmuziek: de Spice Girls

Tamagotchi's en trouwjurken

De jaren 90 zijn ook het tijdperk van de tamagotchi's; dit elektronische huisdier houdt zowel de basisschoolleerlingen als leraren in z'n greep. De laatste groep vooral omdat het voeren en verzorgen van het speelgoed regelmatig de lessen onderbreekt. Op de televisie spat de liefde van het scherm met Linda de Mol's nieuwe spelshow Love Letters. Wie liever niet de hele avond bankhangt is er een revolutie gaande in de uitgaansscene: onder leiding van DJ Paul Elstak beleeft de gabber-cultuur een ware glorietijd. 

AVROTROS

Eva Koreman met een tamagotchi

AVROTROS

Linda de Mol's nieuwe spelshow Love Letters

AVROTROS

Whitney Houston in The Bodyguard

AVROTROS

DJ Paul Elstak vertelt over de gabber-cultuur

Bereikbaar

In de nineties wagen we onze eerste stapjes op het internet en met een telefoonboek op schoot kunnen we vanuit de huiskamer iedereen bereiken. Of zelfs lopend op straat, want de eerste mobiele telefoon doet zijn intrede, met alle discussies van dien. Want was het nou handig om altijd maar bereikbaar te zijn of ook een inbreuk op je privacy? Inmiddels weten we hoe die dilemma's zijn afgelopen; we kunnen de mobiele telefoon niet meer wegdenken uit ons leven. 

Rockchicks versus boybands

In het muzieklandschap van dit decennium zien we twee nieuwe soorten artiesten opstaan: de stoere rockchicks geven onder leiding van artiesten zoals Alanis Morrisette een stem aan de jonge vrouwen, die tegen de wereld en waardeloze mannen willen schoppen. In Nederland pakt de Haagse Anouk deze rol op, die met een legendarisch Pinkpop-optreden haar positie in de Nederlandse rock verstevigd. In Amerika zien we zwoele boybands zoals de Backstreet Boys en *NSYNC de hitlijsten beklimmen en het Britse antwoord Take That weet in Nederland flink wat harten te stelen. Groot is het verdriet dan ook als zanger Robbie Williams in 1995 zijn vertrek uit de band aankondigt.

AVROTROS

Anouk op Pinkpop

AVROTROS

Fernando en Nabil met een oude telefoon

AVROTROS

Groot nieuws wanneer Robbie Williams Take That verlaat

In de ban van Flippo's

De verzamelwoede van Nederlandse kinderen wordt aangewakkerd als een groot chipsmerk gekleurde plastic schijfjes in de zakken verstopt: de Flippo! De rage zorgt voor een ongekend fanatisme als kinderen zakken openscheuren in de supermarkt om de Flippo's te bemachtigen of zelfs elkaar bestelen. Ondertussen lanceert Veronica een wereldwijde TV-hit: het eerste seizoen Big Brother is een schot in de roos en zorgt ervoor dat jong en oud aan de buis gekluisterd zit om het dagelijks leven van een groep onbekende Nederlanders te volgen. De serie is naast televisie ook te volgen via het internet, dat halverwege het decennium z'n intrede doet. Het is even wennen en de sceptici betwijfelen of dat internet de tijd zal overleven. Inmiddels weten we wel beter!

AVROTROS

We verzamelden Flippo's

AVROTROS

Het eerste seizoen van Big Brother

AVROTROS

De opkomst van het internet

Angst voor de millenniumbug

Het einde van de jaren 90 kreeg een angstig randje door de zogenaamde 'millenniumbug'. Gevreesd werd dat alle computerchips de overgang van '99' naar '00' niet konden verwerken en dat we binnen de kortste keren zonder geld en elektriciteit zouden zitten. De gekte nam bizarre vormen aan en slimme zakenlui durfden er zelfs geld uit te slaan. Gelukkig bleek onze angst een tikje overdreven en gingen we opgelucht het nieuwe jaar in!

AVROTROS

De angst voor de millenniumbug was groot

AVROTROS

De ongekende populariteit van Kurt Cobain en Nirvana

AVROTROS

We lazen de Breakout!

    Benieuwd naar Het beste van... de jaren 90?

Bekijk alle afleveringen op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading