Het Mooiste Meisje van de Klas Annelien
Het mooiste meisje van de klasHet mooiste meisje van de klas
Het mooiste meisje van de klasHet mooiste meisje van de klas

Annelien kreeg op jonge leeftijd de diagnose Parkinson

Het leven lacht Het Mooiste Meisje van de Klas Annelien toe. Ze is ambitieus, sportief en alles lijkt haar makkelijk af te gaan. Helaas overkomt Annelien hetzelfde als haar vader en wordt ook bij haar Parkinson geconstateerd. Ze is dan nog maar drieëndertig jaar oud.

  1. Het mooiste meisje van de klas
  2. Link in bio

Annelien Oosterbaan is de middelste van twee zussen. Ze groeit op in een warm liefdevol gezin. School was het allerbelangrijkst bij hun thuis en er werd gevraagd het maximale uit zichzelf te halen. En dat deed Annelien. 

Ze was goed in alles wat ze deed en school ging haar makkelijk af. Daarnaast was ze veel op het hockeyveld te vinden. Het waren onbezorgde tijden met veel feesten, sporten en plezier maken.

In haar vaders voetsporen

Annelien wilde, net als haar vader, gynaecoloog worden of de nieuwe directeur van Phillips. Ze kiest voor het eerste en laat zich niet afschrikken door de twaalfjarige studietijd.

Als vijfjarig meisje liep ze al trots achter haar vader aan in het ziekenhuis. Ze wilde niets liever dan in zijn voetsporen treden en baby’s wassen en verzorgen.

Het leven lacht haar toe als ze trouwt en drie kinderen krijgt. Maar dan slaat het noodlot toe...

Kort nadat haar vader de diagnose Parkinson krijgt, krijgt Annelien hetzelfde te horen. Ze was toen 33 jaar.

‘In die paar seconden waarin een dokter het vonnis van een ernstige ziekte over je uitspreekt, veegt hij je hele identiteit in één klap van tafel en je hele toekomst overhoop’, vertelt Annelien in Het Mooiste Meisje van de Klas. 

Haar huwelijk houdt helaas geen stand. De diagnose Parkinson drijft haar en haar man uit elkaar. ‘Je kijk toch anders naar de toekomst’.

“In die paar seconden waarin een dokter het vonnis van een ernstige ziekte over je uitspreekt, veegt hij je hele identiteit in één klap van tafel en je hele toekomst overhoop”
Annelien
Het mooiste meisje van de klasHet mooiste meisje van de klas
Het mooiste meisje van de klasHet mooiste meisje van de klas

Jaap Jongbloed ontmoet Annelien bij de Kralingse Plas waar ze net een zwemtraining in het koude water achter de rug heeft. Bewegen is heel belangrijk om Parkinson onder controle te houden. En dat doet ze dan ook veel en met plezier. Fysiek houdt het haar fit en mentaal geeft het een enorme boost als ze iets kan.

Een shopper vol medicijnen

Ze heeft haar ziekte nu redelijk onder controle en naast het vele bewegen en sporten slikt ze veel medicatie. Bij de apotheek kreeg ze een shopper vol mee. ‘Zonder medicatie ben ik lost’, zegt Annelien. 

Ze werkt fulltime als verzekeringsarts en onderzoeker. Ze doet onder andere onderzoek naar hormonale invloed op Parkinson. Ze hoopt daarmee bij te dragen om de ziekte de wereld uit te krijgen.

Het verhaal van Annelien zie je in Het Mooiste Meisje van de Klas, uitgezonden op vrijdag 1 december 2023 om 20.30 uur op NPO 1.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading