AVROTROS
100 jaar AVROTROS100 jaar AVROTROS
100 jaar AVROTROS100 jaar AVROTROS

AVROTROS bestaat 100 jaar

Een eeuw geleden is AVRO ontstaan, toen de omroep zijn eerste radio-uitzending had op 21 juli 1923. Dat was de start van de omroep, die we nu allemaal kennen als AVROTROS, de omroep voor ons. Wij nemen je mee in een stukje historie via een tijdlijn.

  1. 100 jaar AVROTROS

De jaren 1923 - 1950

Bonte dinsdagavondtreinVan 1936 tot 1957 reisde wekelijks een groep mensen vanuit een plaats ergens in Nederland naar Hilversum. Een fanfare begeleidde hen naar de AVRO-studio voor de liveopnames van De bonte dinsdagavondtrein. 

Op straat was het ondertussen stil, hele families zaten aan de radio gekluisterd. Zeker als de grootste sterren van de show te horen waren: Willy Walden en Piet Muyselaar, beter bekend als ‘de juffrouwen’ Snip en Snap.

Snip en Snap | AVROTROS

Snip en Snap | AVROTROS

Oprichting en eerste radio-uitzending AVROOp 8 juli 1923 begonnen de grondleggers van AVRO samen een omroeporganisatie. Die kreeg in 1927 de definitieve naam Algemeene Vereeniging Radio Omroep. Leden van de omroep waren ‘luistervinken’ en zochten een omroep zonder religieuze of politieke binding.

AVRO besteedt in het begin veel zendtijd aan populaire muziek, maar al snel volgen succesvolle hoorspelen als Paul Vlaanderen, de eerste sportverslagen, eigen nieuws in AVRO’s Radiojournaal en spelletjes als Hersengymnastiek.

De jaren 1951-1960

Het allereerste avondje AVROEr stonden in heel Nederland nog maar zo’n 400 tv-toestellen toen op 2 oktober 1951 de allereerste tv-uitzending plaatsvond. Die avond was er een gezamenlijk programma.

Een paar dagen later was AVRO de eerste omroep die onder eigen naam enkele uurtjes op de buis mocht vullen.

De eerste tv uitzending van de AVRO

De eerste tv uitzending van de AVRO

Iedereen kijkt naar ToonIn 1958 zond AVRO de eerste onemanshow van Toon Hermans uit. De straten bleven leeg voor evergreens als Ballonnetje, Jacqueline en De stoel. 

De jaren 1961-1973

REMmen los voor de TROSHet was een wild avontuur in 1964. Radio en TV Noordzee startten met commerciële vanaf het REM-eiland in de Noordzee, net buiten de territoriale wateren van Nederland.

Zeventien dagen na de eerste uitzending nam politiek Den Haag een ‘anti-REM-wet’ aan en de omroep moest van de zender.

Kijkers en luisteraars reageerden massaal verontwaardigd. Maar op 4 november zag de Televisie Radio Omroep Stichting het levenslicht, en de TROS werd de zesde publieke omroep van Nederland.

Koningin MiesDrieëntwintig uur (!) duurde de live-uitzending die Mies Bouwman definitief de koningin van de Nederlandse tv zou maken: Open het Dorp, een massale actie om geld in te zamelen voor een woonwijk en zorginstelling van gehandicapten.

“Een niet te beschrijven herinnering”, noemde Mies het 25 jaar later.

De jaren 1974-1983

Thuis bij de sterrenIn 1981 presenteerde Ivo Niehe voor het eerst hét programma waarmee zijn naam voor altijd verbonden zou zijn: De TV Show.

Decennialang sprak hij ’s werelds grootste beroemdheden, van Yves Montand tot Oprah Winfrey en David Bowie. In De TV Show op reis bezocht hij ze in hun huis.

Op 1 januari 2022 werd de laatste TV Show uitgezonden, maar Ivo is nog steeds te zien bij AVROTROS in Ivo op zondag.

Van Duin doet wat-ie wilNederlands bekendste komiek brak in 1964 door in AVRO’s talentenjacht Nieuwe oogst, maar beleefde in de jaren 70 en 80 grote successen bij de TROS. Die omroep zond zijn revues uit, maar ook de comedyserie Hotel de Botel, de Flip Fluitketel Show, Te land, ter zee en in de lucht, waarbij hij presentator én commentator was.

De jaren 1984-1993

Kostbare kunst op zolderExperts bekeken in 1984 voor het eerst de kunstwerken en -voorwerpen die nietsvermoedende Nederlanders in de schuur of op zolder vonden. In de bijna 40 jaar daarna kwamen in Tussen Kunst en Kitsch onder meer werken van Rembrandt, Rietveld en Lalique boven water. 

De jaren 1994-2003

De impact van VermistIn 1996 zond TROS het programma, waarin vermiste personen werden gezocht, voor het eerst uit. Een van de meest geruchtmakende zaken uit het programma was de moord op de 19-jarige Marion en haar dochter Romy van 1.

Maar liefst 18 jaar bleef het programma een van de grootste successen van presentator Jaap Jongbloed.

Radar bleek een blijvertjeDe opvolger van Kieskeurig bleek een blijvertje, want bijna dertig jaar later presenteert Antoinette Hertsenberg het programma nog steeds.

Een vaatwasmiddeltest en een onderzoek naar het opnieuw opdienen van overgebleven eten door restaurants. Daarmee startte het consumentprogramma Radar op 9 januari 1995.

De jaren 2004-2013

Vaste nieuwswaardeSinds 2004 brengen TROS en AVRO elke dag samen de achtergronden bij het nieuws. EenVandaag werd een vaste waarde op NPO 1.

Bas van Werven en Pieter-Jan Hagens

Bas van Werven en Pieter-Jan Hagens

De jaren 2014 - 2023

AVRO + TROS = AVROTROSMuziek en cultuur van Volendam tot de grachtengordel en van nederpop tot klassiek. Dat ging de nieuwe omroep AVROTROS de kijkers vanaf 2014 bieden, vertelden de toenmalige directeuren Peter Kuipers en Willemijn Maas.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading