AVROTROS
KlassiekKlassiek
KlassiekKlassiek

AVROTROS en het Koninklijk Concertgebouworkest vieren 100-jarig jubileum

Op 30 maart aanstaande werken AVROTROS en het Koninklijk Concertgebouworkest 100 jaar samen. Dat moet gevierd worden! 

  1. Klassiek

Jubileumuitzending

Selma van Dijk presenteert op 31 maart in haar programma Het Zondagmiddagconcert een mooie live-uitzending vanuit de Amsterdamzaal in het RCO House, thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest. Musici uit het orkest spelen livemuziek en Selma ontvangt een aantal speciale gasten om mee in gesprek te gaan over dit bijzondere jubileum. Ook hoor je natuurlijk muziek uit het rijke archief van het Koninklijk Concertgebouworkest.

De eerste samenwerking

Op zondag 30 maart 1924 gaf het Concertgebouworkest twee concerten onder leiding van Karl Muck; ‘s middags een abonnementsconcert en ‘s avonds een volksconcert. Het concert in de avond was het eerste concert van dit orkest dat live op radio werd uitgezonden. Via de telefoonlijn werd de muziek naar Hilversum gevoerd en vandaar draadloos uitgezonden.

Karl Muck dirigeerde het orkest. Hij was vaste gastdirigent. Muck verving Willem Mengelberg die met zijn vrouw was vertrokken naar New York om zijn carrière ook buiten Nederland verder op te bouwen. In de Verenigde Staten was hij onder meer dirigent van de New York Philharmonic Orchestra. 

AVROTROS

De aankondiging van het concert in 1924

AVROTROS

Je kon voor 50 cent naar het Concertgebouworkest

Het Zondagmiddagconcert

De rechtstreekse uitzending vanuit de Amsterdamzaal van het RCO House is zondag 31 maart van 14.00 uur tot 16.30 uur te horen op NPO Klassiek.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading