AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Beatrice Rana speelt Chopin en Beethoven

De 31 jaar jonge Italiaanse meesterpianiste Beatrice Rana is al jaren een internationale ster. Ook in ons land wordt iedere nieuwe CD-opname van haar hand met spanning tegemoet gezien. Op deze nieuwe CD speelt zij twee van de allergrootste monumenten uit de pianoliteratuur: de Tweede pianosonate van Chopin – met de beroemde begrafenismars – en de machtige Hammerklavier-Sonate van Beethoven. 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Chopin en Beethoven

De afschuwelijke Corona-periode heeft soms toch ook opmerkelijke projecten opgeleverd. Voor Beatrice Rana was er opeens alle tijd van de wereld om zich zonder enige tijdsdruk te verdiepen in de grootste pianosonate van Beethoven, de Hammerklavier-Sonate opus 106. Beatrice Rana herkende zich in de diepe melancholie van het bijna 20 minuten durende derde deel, het Adagio sostenuto, maar ook in het optimisme en de levenskracht van de fuga waarmee de sonate afsluit. De Tweede pianosonate van Chopin behoort daarentegen al sinds haar studietijd tot haar repertoire. Ook in deze sonate spelen melancholie en de dood een belangrijke rol, maar op een heel andere manier dan bij Beethoven, volgens Rana. Om Chopins pedaalgebruik goed te kunnen doorgronden verdiepte zij zich uitgebreid in de piano’s uit Chopins tijd en ‘vertaalde’ haar ervaringen naar de moderne vleugel.

Beatrice Rana

De Italiaanse pianiste Beatrice Rana, die in Monopoli en Hannover studeerde, behaalde al op haar 18de de eerste prijs van het Piano Concours van Montreal. Twee jaar daarna sleepte zij de zilveren medaille van de Van Cliburn International Piano Competition in de wacht. In oktober 2018 maakte zij haar Amsterdamse debuut bij het Concertgebouworkest. Beatrice Rana maakte zeven CD's die internationaal stuk voor stuk in de prijzen vielen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Op 21 februari 2025 geeft Beatrice Rana een recital met een Nederlandse violiste in TivoliVredenburg Utrecht. Wie is die violiste?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 2 april 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading