AVROTROS
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver

Bijzondere herinneringen aan het Haagse Binnenhof

Nu het Binnenhof al een flinke tijd onbewoond is, is dit voor architecten en aannemers het uitgelezen moment om alle geheimen van het complex te ontrafelen en zich te verdiepen in de oorsprong van de gebouwen.

  1. Ondertussen aan de Hofvijver

Terug naar de basis 

In de zesde aflevering laten architecten Janneke Bierman en Sander Nelissen zien hoe zij de historie van de Tweede Kamer weer tot leven willen brengen in het nieuwe ontwerp. Kleurhistorisch onderzoeker Lisette Kappers krabt de verflagen in het voormalig ministerie van Koloniën weg, waardoor de oorspronkelijke kleur van het pand bloot komt te liggen.

Architectuurhistoricus Natasja Hogen onderzoekt het ingenieuze en innovatieve klimaatsysteem uit de 19e eeuw dat uitliep op een complete mislukking. En tot slot starten de archeologen met opgravingen bij de voormalig Hofkapel. De skeletten en andere vondsten vertellen hen meer over wat er zich allemaal op het Binnenhof heeft afgespeeld.

Bijzondere herinneringen 

Samen met Lilian Marijnissen gaat Splinter Chabot terug naar haar oude werkkamer. Deze ruimte kent een grimmige geschiedenis, omdat de NSB in de Tweede Wereldoorlog daar huisvestte. Ook gaan ze samen naar één van Lilians favoriete plekken op het Binnenhof: de Handelingenkamer. Dit is een prachtige oude bibliotheek waar alle historische debatverslagen terug te vinden zijn.

Ook met politiek journalist Jaïr Ferwerda gaat Splinter op pad. Hij laat Splinter de plekken zien waar hij mooie herinneringen koestert. Zo brengen ze een bezoek aan de voormalige vrijdenkersruimte van de VVD en gaan ze op zoek naar de zolderkamer waar Rita Verdonk haar laatste dagen op het Binnenhof spendeerde.

De kunst van het Binnenhof

In 'De kunst van het Binnenhof' neemt Splinter een kijkje bij het schoonmaken en onderzoeken van het immense kunstwerk dat de plenaire zaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof siert: De oneindige ruimte van Rudi van de Wint. Hoe zorgt het team van restaurateurs dat dit werk piekfijn door de renovatie komt en nog decennia mee kan?

Ondertussen aan de Hofvijver 7 oktober om 20.40 uur op NPO 2. 
De kunst van het Binnenhof 7 oktober direct na de aflevering op NPO 2 Extra.

    Uitzending gemist?

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading