AVROTROSElvin Boer
MaestroMaestro
MaestroMaestro

Chris Zegers wint Maestro

Na een razend spannende finale tussen Chris Zegers en Frédérique Spigt is beslist wie de felbegeerde gouden baton krijgt. Chris is de winnaar van Maestro!

  1. Maestro
  2. Klassiek
  3. Link in bio
AVROTROS

Het is bijna zover... Beide finalisten zijn erg zenuwachtig.

AVROTROS

De juryleden: Ed Spanjaard, Isabelle van Keulen en Dominic Seldis

AVROTROS

Presentator Frits Sissing en finalisten Chris Zegers en Frédérique Spigt

AVROTROS

Het fantastische Maestro-orkest met concertmeester Bas Treub

AVROTROS

Frédérique Spigt dirigeert Brahms' 'Derde symfonie'

AVROTROS

Wat vindt de jury van het optreden van Frédérique?

AVROTROS

Chris geeft de concertmeester een hand

AVROTROS

Chris dirigeert Jupiter van Gustav Holst

AVROTROS

Chris krijgt drie 10-en van de jury!

AVROTROS

De oud-kandidaten zitten in het publiek

AVROTROS

Frédérique dirigeert vlammende Beethoven nr. 5

AVROTROS

Beethoven nr. 5 onder leiding van Chris

AVROTROS

Chris en Frédérique wachten op de uitslag

AVROTROS

Chris houdt de gouden baton vast

AVROTROS

Chris is de winnaar van Maestro!

AVROTROS

Radetsky Mars met oud-kandidaten

Uitgekozen door het Maestro-orkest

Wekenlang hebben Frédérique en Chris gezwoegd op slagpatronen, maatsoorten, orkestopstelling, dynamiek en frasering. Bij iedere nieuwe dirigeeruitdaging werden ze klaargestoomd en bijgestaan door coaches Micha Hamel, Sander Teepen en Chloe Rooke.

In de opening dirigeerden Chris en Frédérique vanaf twee (!) bokken Ravels Bolero en Beethovens Ode an die Freude in een onnavolgbare mash-up.

Daarna klommen de finalisten om beurten op de bok om beiden twee stukken dirigeren. Volgens de finaletraditie van Maestro dirigeerden ze allebei het fantastische eerste deel uit Beethovens Vijfde symfonie ("Ta-ta-ta-taaa"). Maar voordat het zover was dirigeerde Frédérique uit Brahms' romantische Derde symfonie het derde deel (poco allegretto). En Chris bracht buitenaardse vrolijkheid met Jupiter van Gustav Holst. Deze stukken waren speciaal voor de finalisten uitgekozen door het Maestro-orkest.

De uitslag

Chris kwam met een geweldige 'Jupiter' (drie 10-en van de jury!) en een prachtige Beethoven uit op 75 punten. En Frédérique verzamelde met haar ontroerende Brahms en eigenzinnige Beethoven 68 punten. Uiteindelijk konden de kijkers met hun stemmen nog het verschil maken. Met een overweldigende 72% van de kijkerstemmen won Chris de zinderende finale. 

The day after

Hoe gaat het met Chris en Frédérque de dag na de finale van Maestro? Ab Nieuwdorp vraagt het hen in radioprogramma De Klassieken. Klik hier om de fragmenten terug te luisteren

Beethoven - Symfonie nr. 5

De Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven is een vernuftig bouwwerk op de beroemdste vier noten uit de westerse muziekgeschiedenis: het kort-kort-kort-lang-motief waarmee de symfonie begint. Beethoven zou erover hebben gezegd: ‘het noodlot klopt aan de deur’.

Beethovens tijdgenoot E.T.A. Hoffmann schreef een invloedrijke recensie over diens Vijfde symfonie. Volgens hem zet de muziek ‘een mechanisme in gang van ontzag, angst, verschrikking en pijn. Ze is doordrongen van dat onophoudelijk verlangen, dat de essentie van romantiek is’. ‘De Vijfde’ werd niet voor niets immens populair.

Alle oud-kandidaten nog één keer op de bok

Tot slot dirigeerden alle oud-kandidaten in een estafette de Radetsky Mars van Strauss sr. En Chris dirigeerde om de overwinning te vieren de Ouverture van Rossini's opera Wilhelm Tell.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading