AVROTROS
Tussen Kunst en Kitsch ExtraTussen Kunst en Kitsch Extra
Tussen Kunst en Kitsch ExtraTussen Kunst en Kitsch Extra

Cosmetica in de oudheid in Tussen Kunst en Kitsch Extra: van mummie tot mascara

In 'Tussen Kunst en Kitsch Extra' gaan we dieper in op bijzondere vondsten uit de reguliere uitzendingen. Een recent ontdekt Romeins zalf flesje inspireerde Mieke Zilverberg, expert archeologie, de wereld van cosmetica door de eeuwen heen te verkennen. 

  1. Tussen Kunst en Kitsch Extra
  2. Tussen Kunst en Kitsch
AVROTROS

Romeins zalf flesje: waarde 1.500 euro

Extra informatie

Tijdens een opnamedag in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, komt dit zalf flesje bij Mieke Zilverberg aan tafel. Het komt uit de eerste eeuw na Christus. Dat zie je op grond van de mond van het flesje en de vorm van het lichaam. 

Een unguentarium heet het met een sjiek woord, lange hals, typisch zalf flesje. Oorspronkelijk zat daar een stopje op, van was of van kurk. De zalf was welriekend en werd alleen gebruikt door vrouwen.

Historische verbindingen in het Allard Pierson Museum

Samen met visagist Wilfred Stroop verkent Mieke Zilverberg de wereld van cosmetica zoals die meer dan 2.000 jaar geleden werden gebruikt. 

Op een bijzondere tentoonstelling van Fayum mummieportretten in het Allard Pierson Museum, ontdekken ze dat de oude schoonheidsidealen en technieken verrassend veel overeenkomen met moderne methoden.

Deze portretten, daterend van de 1e tot de 4e eeuw na Christus, werden op de gezichten van mummies geplaatst voordat ze begraven werden, een gebruik dat de overledenen 'een gezicht gaf' in het hiernamaals.

AVROTROS

portretten van vrouwen

AVROTROS

portretten mannen

AVROTROS

Fayum portret Tussen Kunst en Kitsch

Extra informatie

Een unieke vondst van een fayum portret, door Mieke Zilverberg liefkozend 'de Rembrandt onder de oudheid' genoemd, heeft ook een plekje op de tenstoonstelling.

Dit prachtig portret van een overleden vrouw werd tijdens een aflevering van 'Tussen Kunst en Kitsch' in 2022 ontdekt en werd gewaardeerd op 50.000 euro. 

AVROTROS

een moderne spatel (midden) vs eeuwenoude

AVROTROS

een pincet uit de oudheid

AVROTROS

het gebruik van potjes door de eeuwen heen

AVROTROS

metamorfose Mieke als Cleopatra

Cosmetica voor iedereen

Opmerkelijk is dat make-up niet alleen was voorbehouden aan vrouwen. Ook mannen maakten gebruik van cosmetica, zoals kohl voor de ogen en met name ter bescherming tegen infecties en de felle zon. Zelfs baby's werden met kohl versierd  

Tijdloos gereedschap in ons make-up tasje

De technieken van toen waren verrassend geavanceerd. Wenkbrauwen werden nauwkeurig in vorm gebracht met een pincet, een tool die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Mieke laat zien hoe weinig sommige instrumenten, zoals spatels voor make-up, veranderd zijn door de eeuwen heen.  

En het verleden en heden blijft niet beperkt tot oogmake-up. Recentelijk werd in Iran een 4.000 jaar oude lippenstift koker ontdekt, wat bewijst dat zelfs de lippenstift al eeuwenlang onderdeel is van de menselijke versiering. 

“Ik vind het als archeoloog leuk het verleden met het heden te verbinden”
Mieke Zilverberg

Het verleden en heden verbinden

Wilfred Stroop staat versteld van de rijkdom aan cosmetica die al in de oudheid bestond, en die wij vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Zijn ervaring onderstreept hoe tijdloos onze zoektocht naar schoonheid is, een thema dat Mieke graag belicht in haar werk bij 'Tussen Kunst en Kitsch'.

Het eeuwige leven van mummies

Eerder maakte Mieke Zilverberg een Tussen Kunst en Kitsch Extra over balsemen in het oude Egypte. Deze uitzending is hier terug te kijken.

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je direct na Tussen Kunst en Kitsch op NPO 2 Extra. (Op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra.) 

⬇️ Kijk de uitzending hieronder terug! 

Tussen Kunst en Kitsch Extra: cosmetica in de oudheid
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading