AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Dat is Jaap

'Dat is Jaap' vertelt het buitengewone levensverhaal van topdirigent Jaap van Zweden. Maak in onze rubriek Nieuw Klassiek kans op een exemplaar van dit boek.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Sterrenstatus

Jaap van Zweden, wie kent hem niet. Violist, dirigent, Amsterdammer, vader van vier, voetbalfan, mede-oprichter van Stichting Papageno. Ivo Niehe volgde hem vijf jaar geleden voor zijn documentaireserie ‘Een Hollandse maestro op wereldtournee’.

Nu is er dan Dat is Jaap - Het buitengewone levensverhaal van topdirigent Jaap van Zweden, geschreven door Peter van Ingen. Wil je meer lezen? Beantwoord de vraag en maak kans op een exemplaar van het boek.

Waar het begon voor Jaap

Topviolist en sterdirigent Jaap van Zweden (Amsterdam, 1960) voetbalt in zijn jeugd met z’n vriendjes op straat én speelt thuis elke dag urenlang viool in de woonkamer. Als hij in 1977 op zestienjarige leeftijd het Nationaal Vioolconcours Oskar Back wint, gaat een droom in vervulling: met het prijzengeld kan hij studeren aan de prestigieuze Juilliard School in New York.

Dynamische carrière

Drie jaar later wordt hij – als jongste ooit – benoemd tot concertmeester van het Concertgebouworkest. Op het hoogtepunt van zijn carrière als violist besluit hij in 1987, aangespoord door Leonard Bernstein, zelf te gaan dirigeren. Het brengt hem via Enschede, Den Haag, Hilversum, Dallas en Hongkong bij het chef-dirigentschap van de New York Philharmonic, ooit geleid door diezelfde Bernstein.

Intiem portret door Peter van Ingen

Peter van Ingen voerde vele gesprekken met Jaap van Zweden en met familieleden, vrienden, collega musici en andere ingewijden in de wereld van de klassieke muziek. Hij schrijf onder andere over Van Zwedens vader, die alles uit zijn getalenteerde zoon wilde halen, over de band tussen Jaap en zijn vrouw Aaltje, hun kinderen, van wie er één een vorm van autisme heeft, en over zijn relatie met Nederlandse en internationale orkesten.

Daarnaast voert hij de lezer mee in de techniek en de psychologie van het dirigeren.

AVROTROS

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze biografie over Jaap van Zweden hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Van welk orkest wordt Jaap van Zweden chefdirigent in 2024?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 31 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading