Kunstenaar Sylvie Fleury
KunstKunst
KunstKunst

Dit wist je nog niet over kunstenaar Sylvie Fleury

Provocerende installaties, aandachttrekkende slogans en felgekleurde neonlichten.

In het werk van Fleury worden elementen uit de mode- en filmwereld, popcultuur, autosport en kunstgeschiedenis op een verleidelijke manier gepresenteerd.

Dit wist je nog niet over deze Zwitserse kunstenaar. 

  1. Kunst

Wist je dat… haar werk onder de stroming pop art valt?

Sylvie Fleury is een Zwitserse kunstenaar en bekend om haar installaties, beeldhouwkunst en gebruik van verschillende soorten media. Met haar werk reageert ze op veelvoorkomende thema's zoals gender en consumentengedrag.

Wist je dat… glamour, mode en lifestyle belangrijke onderwerpen voor haar zijn?

In de jaren 90 breekt ze door met haar werk waarbij ze elementen uit de modewereld tot kunst verheft. Hiermee maakt ze de kijker bewust van de overeenkomsten tussen de consumentenmaatschappij en de kunstwereld.

AVROTROS

Sylvie Fleury, Insolence, 2007. Foto: Ingo Kniest. Courtesy: Sprüth Magers Berlin

Wist je dat… ze meermaals goud gebruikt?

Gouden vuilnisbakken of een gouden winkelwagen: twee alledaagse objecten in een ander jasje. Kunst staat bekend als investering, iets dat prestige en status geeft. Door de objecten goud te maken, verandert Fleury ze van alledaags in een verzamelobject. 

Wist je dat… Ze objecten uit de modewereld en popcultuur bewust kapot maakt?

Ook verandert ze stereotyperende producten in wapens. Zoals met spikes bezette Balenciaga stiletto’s en een pistoolvormige haardroger. Met het kapot maken van objecten en het omzetten van producten in wapens bevrijdt Fleury de objecten van genderclichés.

AVROTROS

Sylvie Fleury, Yes to All, 2009. Foto: Diego Sanchez

Flashy neon letters, raketten, een Gucci yogamat en nog veel meer…

Het werk van Fleury is te zien in de tentoonstelling Yes to All in de Kunsthal Rotterdam. Directeur van Museum JAN Marieke Uildriks bekijkt in Nu te Zien! in de Rotterdamse Kunsthal hoe Fleury op een speelse manier genderstereotypen aan de kaak stelt. 

Kijk Nu te Zien! op zaterdag 22 juni 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading