AVROTROS
Het geheim van de meester Het geheim van de meester
Het geheim van de meester Het geheim van de meester

Het tweeluik van 'De Schreeuw'

In een speciaal tweeluik gaat Het geheim van de Meester-team de grens over om het schilderij 'De Schreeuw' van Edvard Munch te reconstrueren. Lukt het het team om het wereldberoemde meesterwerk te evenaren? 

  1. Het geheim van de meester
  2. Kunst
  3. Het geheim van de meester extra

In twee afleveringen wordt alles uit de kast gehaald om het geheim van de Noorse schilder te ontrafelen. De teamleden gaan in Noorwegen op zoek naar sporen die Munch daar achterliet om zo goed mogelijk zijn leefwereld, inspiratie en emoties te begrijpen. 

AVROTROS

Aflevering 1

In de eerste aflevering krijgen schilder en onderzoeker Lisa Wiersma en restaurator Michel van de Laar de kans ‘De Schreeuw’ uit zijn lijst te mogen aanschouwen in Nationaal Museum Noorwegen. Op de achterkant vinden ze een goede aanwijzing voor de reconstructie…

Het schilderij, gemaakt op karton, oogt eenvoudig, maar is heel complex. Conservator Dr. Thierry Ford: 'Het is een nachtmerrie voor iedere conservator en ook heel lastig om na te maken, denk ik.' 

Ook bezoeken Lisa en Michel de Ekeberg, aan de rand van Oslo, waar Munch iets overkomt dat het onderwerp van ‘De Schreeuw’ is geworden. Materiaalhistoricus Thijs Hagendijk probeert beter te begrijpen wat Munch daar overkwam.

Ook verzamelt en test hij verschillende soorten karton. Het vinden van karton met de juiste kleur en structuur is essentieel voor het eindresultaat. 

Materiaaldeskundige Joris Dik duikt in de technische studies van het schilderij. Welke kleuren verf gebruikte Munch en hoe? En welke bindmiddelen gebruikte de meester voor zijn verf?

Met al deze kennis en ingrediënten begint Lisa aan de reconstructie van het meesterwerk.

De eerste aflevering van Het geheim van de Meester zie je woensdag 18 oktober om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

AVROTROS

Aflevering 2

In de tweede aflevering worstelt Lisa ontzettend met de juiste matheid, transparantie en felheid van de kleuren. Daarom gaat ze nogmaals het origineel bekijken in het museum en maakt de reconstructie in Noorwegen af. 

Michel bezoekt ondertussen het vernieuwde Munch Museum in Oslo. Daar hebben ze niet alleen veel van zijn kunst, maar ook al zijn bezittingen. Inclusief een unieke verzameling van Munchs notitieboeken en schetsen. Zelfs een vroege schets van 'De Schreeuw'!

Om ervoor te zorgen dat Lisa met krijt kan werken met precies dezelfde kleur en samenstelling als dat van Munch, zet Joris de technische gegevens op een rij. Thijs bezoekt in Amsterdam het atelier van Twirre van Kraaijenoord. Zij maakt, op ambachtelijke wijze, de soorten krijt die Lisa nodig heeft.

'Dit kan alleen door een gek geschilderd zijn’, staat er in het Noors op ‘De Schreeuw’ geschreven. Wat was de aanleiding daarvoor? En wie heeft het erop gezet?

Ook vind je op het schilderij allerlei witte vlekjes, spatjes en streepjes. In Oslo gaat het verhaal dat het vogelpoep zou zijn. Is dat waar? Joris brengt een bezoek aan zijn collegaonderzoeker van de Universiteit van Antwerpen Geert Van der Snickt, die met Thierry Ford een monster nam.

En als Lisa eenmaal klaar is, is het aan Michel voor de veroudering. Is het gelukt om het origineel te evenaren?

De tweede aflevering van Het geheim van de Meester zie je woensdag 25 oktober om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading