AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Drag is kunst

De oude Grieken hadden vroeger de traditie om zich te verkleden in theatervoorstellingen. Vrouwen mochten niet op de planken staan en dus gingen mannen zich verkleden als vrouwen. Een persoon die zich verkleedt als het andere geslacht wordt ‘drag’ genoemd, maar voor verschillende mensen betekent drag iets anders en dat kunnen bezoekers ontdekken in de tentoonstelling ‘The Art of Drag’.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

The Art of Drag

Het is de eerste tentoonstelling in Nederland over drag vanuit een kunsthistorisch perspectief. In deze tentoonstelling laat het Frans Hals Museum ook een selectie zien van unieke moderne en hedendaagse kunst.  

AVROTROS© Maarten Nauw

Frans Hals Museum, the Art of Drag, Opening, foto Maarten Nauw

Kunstenaars

Verschillende schilderijen van de kunstenaar Ferdinand Erfmann (1901 - 1968) zijn aan dit onderwerp toegewijd. Ook de kunstenaar Kees van Dongen (1877 - 1968) schilderde portretten waarin mensen zichzelf konden zijn in deze uitingsvorm. 

Deze schilderijen worden samen tentoongesteld met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars zoals Sarah Lucas (61), Gillian Wearing (60) en Julius Thissen (31). Laatstgenoemden breken in hun kunstwerken de grenzen tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. 

Ook worden tijdens deze tentoonstelling de werken van Sin Wai Kin (33) en Yamuna Forzani (31) voor het eerst getoond in het museum. 

AVROTROS

Ferdinand Erfmann, Kleedkamer, 1928, Olieverf Op Doek, Frans Hals Museum, Haarlem

AVROTROS

Kees Van Dongen, De Zanger Modjesko, 1907, Gekleurd Krijt, Aquarel En Gouache Op Papier, Particuliere Collectie

AVROTROS

Sarah Lucas, Self Portrait With Fried Eggs, 1996, Frans Hals Museum, Haarlem

AVROTROS

Yamuna Forzani, Caress, 2022, Frans Hals Museum, Haarlem

AVROTROS

Sin Wai Kin, Tell Me Everything You Saw and What You Think It Means, 2018, Frans Hals Museum, Haarlem

Nu te Zien!

De artistiek directeur van het Amsterdam Museum, Margriet Schavemaker, bezoekt de allereerste tentoonstelling over drag vanuit een kunsthistorisch perspectief voor het tv-programma Nu te Zien! 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 29 mei om 19.39 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading