Behind the scenes Dag&nacht
Dag en nacht Dag en nacht
Dag en nacht Dag en nacht

Een kijkje achter de schermen

Nepbuiken, baby’s van nog geen tien dagen oud en echte placenta’s. In de serie Dag & nacht is over elk detail nagedacht. Wist je dat…

  1. Dag en nacht

…er ongeveer twintig echte baby’s in de afleveringen te zien zijn? 

Door de pasgeboren baby’s op de set werd er extra zorgvuldig en geconcentreerd gewerkt. Zodra de opnames met een baby begonnen, ontstond er een magisch moment van opperste concentratie op de set.

Om de ouders van de pasgeboren baby's te ondersteunen, waren er altijd verloskundigen aanwezig. Ook was er voor elke ouder een privékamer waar ze zich met hun baby konden terugtrekken. 

Benja Bruijning achter de schermen bij de opnames van Dag & nacht

Benja Bruijning achter de schermen bij de opnames van Dag & nacht

…de baby’s op de set niet ouder zijn dan tien dagen?

Het was belangrijk dat de baby’s in de serie niet ouder waren dan tien dagen, omdat ze er hierna niet meer uitzien als pasgeboren baby’s. Bij verschillende ziekenhuizen is een oproep gedaan om ouders met een pasgeboren kindje te vinden.

Van tevoren werd gedacht dat het moeilijk zou zijn om ouders te vinden, maar niets bleek minder waar. Veel ouders vonden het juist bijzonder om op deze manier professionele beelden van hun kind te krijgen. 

Achter de schermen bij de opnames van Dag & nacht

Achter de schermen bij de opnames van Dag & nacht

…alle placenta’s in de serie echt zijn?

Op de set stond een grote vrieskist met placenta’s gedoneerd door ziekenhuizen. Waarom er voor echte placenta’s gekozen is? Na een bevalling wordt de placenta gecheckt, bijvoorbeeld om te controleren of de placenta nog heel is. Dit wilden ze in de serie zo realistisch mogelijk laten zien en dat ging alleen maar met echte placenta's. 

…het maken van één nepbaby bijna een maand duurt?

Het maken van een nepbaby is een echte kunst. Het duurt dan ook drie à vier weken om één nepbaby te maken. In de serie zijn twee nepbaby’s gebruikt: een jongetje en een meisje. Bij de stilgeboorte in aflevering twee is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een siliconenbaby. 

…de nepbuiken meekleuren met de huidskleur van de acteur?

Ook aan de buiken in de serie is veel aandacht besteed. De buiken lijken levensecht en sommigen kleuren zelfs mee met de huidskleur van de actrice. 

Een van de nepbaby's die gebruikt is tijdens de opnames van Dag & nacht

Een van de nepbaby's die gebruikt is tijdens de opnames van Dag & nacht

…het hele ziekenhuis is nagebouwd in een set?

Voor wie dacht dat de serie is opgenomen in een echt ziekenhuis, die heeft het mis. Het hele ziekenhuis is namelijk gebouwd in een grote box, waar geen daglicht is. Al het daglicht dat je ziet is gecreëerd door lampen. 

Dag & nacht, vanaf woensdag 12 april om 20.35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1 en vanaf dan ook in zijn geheel via NPO Plus.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading