Willem de Winter, Marieke Uildriks, Joke en Lotti HeyboerJasper del Prado
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Een reis door het leven en werk van Anton Heyboer in een speciale Tussen Kunst en Kitsch Extra

Een kleine ets uit 1954 van Anton Heyboer, te zien in de uitzending op 14 april 2024 èn een overzichtstentoonstelling ter ere van zijn 100ste geboortejaar zijn aanleiding voor deze speciale Tussen Kunst en Kitsch Extra. 

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Tussen Kunst en Kitsch Extra
  3. Tussen Kunst en Kitsch uitgelicht
  4. Kunst

Tussen Kunst en Kitsch Extra, zondag 14 april om 22.05 uur bij op NPO 2 Extra

Anton Heyboer: de man die kunst maakte voor de massa, maar zelf een teruggetrokken leven leidde.

Een kluizenaar, getraumatiseerd door de oorlog, maar ook de man met vijf vrouwen, een ongrijpbare kunstenaar die de internationale kunstwereld op het hoogtepunt van zijn succes de rug toekeerde. Hij is het allemaal. 

“Je moet in het donker leven want pas dan vind je licht.”
Anton Heyboer

In deze Tussen Kunst en Kitsch Extra maken twee kenners, Tussen Kunst en Kitsch-expert Willem de Winter en museumdirecteur Marieke Uildriks, een reis door zijn leven en werk.

We volgen ze wanneer ze een eerste selectie doornemen voor de op handen zijnde overzichtstentoonstelling in museum JAN en brengen een uniek bezoek aan het huis in Den Ilp waar hij samen met zijn vrouwen woonde en werkte.

Twee van zijn toenmalige vrouwen vertellen openhartig over hun niet-alledaagse leven met Anton Heyboer en de onnavolgbare beslissingen die hij nam in zijn carrière.

Hoe kwamen zijn werk en leven samen? Waarom gooide hij alles overhoop op het moment dat de internationale kunstwereld aan zijn voeten lag? 

AVROTROSJaspwr del Prado

Lotti Heyboer, Marieke Uildriks en Willem De Winter

Divers werk in verschillende levensfases 

Willem de Winter en Marieke Uildriks nemen ons mee langs de eerste selectie voor de grote overzichtstentoonstelling die vanaf juni in museum JAN te zien is. Een zeer divers aanbod is verbonden aan verschillende fases in zijn leven. Zijn werken zijn een indringend kijkje in de ziel van iemand die niet als mens, maar als kunstenaar uit zijn grote psychische crisis kwam.

De gedetailleerde portrettekeningen en stadsgezichten maakte hij vlak na zijn tewerkstelling in Duitsland als een soort therapie voor zichzelf, nog voor hij bekend werd bij het grote publiek. Daarna volgen de wereldberoemde werken met zijn schema’s met letters, cijfers en lijnen op papier, waarmee hij op filosofische wijze zijn visie op de maatschappij uiteenzet.

Met deze werken genoot hij in de jaren ‘60 bewondering en faam in de internationale kunstwereld. Marieke en Willem bespreken ook de toegankelijke kleurrijke tekeningen, van onder andere danseressen en kippen, die hij in massaproductie van honderden per dag maakte en waarmee hij na het succes de kunstwereld bewust de rug toekeerde. Want als het te harmonieus en te evenwichtig werd, sloeg zijn creativiteit dood. 

AVROTROSJasper del Prado

Lotti Heyboer

AVROTROS

Lotti en Joke Heyboer, Marieke Uildriks, Willem de Winter

Spanning nodig voor werk en privé

Ook in zijn persoonlijke leven was hij wars van harmonie en conformiteit. “Het moest op en neer”, aldus zijn weduwe Lotti Heyboer. Hij leefde in totale afzondering in een huis zonder daglicht samen met zijn vijf vrouwen. “We hadden een ernstig leven, dat wilden we ook. Je moest lijden in het leven, dan werd het pas echt.

Hij had een enorm rijke geest en maakte dat het leven waardevol werd”, zo blikken Lottie en Joke, twee van zijn vrouwen, in de Tussen Kunst en Kitsch Extra terug op hun tijd met Anton Heyboer. Frictie was als zuurstof voor het leven en het werk van de kunstenaar.

Marieke en Willem laten zich in Den Ilp in de bizarre leefomgeving met donkere gangen vol spullen en kunst door Joke en Lottie rondleiden en horen als echte Heyboer-kenners toch weer nieuwe dingen over de kunstenaar. Daarnaast is te zien dat ze voor de tentoonstelling de hand weten te leggen op nooit eerder vertoonde fotocollages. 

Tussen Kunst en Kitsch Extra, zondag 14 april om 22.05 uur bij op NPO 2 Extra

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je direct na Tussen Kunst en Kitsch op NPO 2 Extra. (Op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra.)  

Kijk de uitzending hier terug!
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading