Ondertussen aan de hofvijver Caroline van der plas en Splinter Chabot
Columns van Splinter ChabotColumns van Splinter Chabot
Columns van Splinter ChabotColumns van Splinter Chabot

"Een soort mysterieuze spanning op het Binnenhof"

Het Haagse Binnenhof is voor een jarenlange renovatie op slot. Maar niet voor iedereen! Splinter Chabot geeft in het programma Ondertussen aan de Hofvijver een uniek kijkje achter deze gesloten deuren. In deze column lees je een tussentijdse update van Splinter.

  1. Columns van Splinter Chabot
  2. Ondertussen aan de Hofvijver

De afgelopen maanden hingen er donkere wolken boven de renovatie van het Binnenhof. Letterlijk en figuurlijk. Deze aflevering kijken we naar de tegenkrachten die een voorspoedige renovatie in de weg staan. En we luisteren naar de zorgen van betrokkenen. Hoe gaat het met de bewoners rondom het Binnenhof? Hoeveel last hebben de ondernemers op het Plein van de verbouwing? En hoe is het met Martin van de Haringkraam?

Als ik er iets over vroeg, bijvoorbeeld aan het Rijksvastgoedbedrijf (RvB), kwam er altijd een wat ontwijkend antwoord. Dat kon ik hen moeilijk kwalijk nemen: ook zij mogen niet meer loslaten dan bepaald is door de verantwoordelijke minister. Al dacht ik af en toe wel: iedereen weet dat een verbouwing gedoe oplevert en altijd uitloopt. Als je een keuken aanpakt en de aannemer zegt dat het twee maanden duurt, duurt het drie maanden en heb je ondertussen ook een lekkage gehad. Als er bij zo’n kleine ingreep al problemen ontstaan, dan is het niet gek dat er bij de verbouwing van een ruim acht eeuwen oud complex ook hobbels en hindernissen zijn. Een Hofvijver die lekt, een fundering waarvan niet zeker is of die sterk genoeg is, oude muren, trappen en kelders die tijdens de archeologische onderzoeken ontdekt worden: het Binnenhof zit vol verrassingen. 

“Maar nu ontstond er een soort van mysterieuze spanning op het Binnenhof”
Splinter Chabot

Soms heb ik het met de communicatieadviseurs en de voorlichters van het RvB te doen. Als ze gewoon mochten zeggen dat het allemaal wat lastiger ging, was er minder gedoe en meer duidelijkheid. Maar nu ontstond er een soort van mysterieuze spanning op het Binnenhof. Opeens hing er mist rondom de planning.

De vaklui gaan er anders mee om. "Joh, Splinter, het is hier allemaal hartstikke gezellig, maar de komende acht jaar zitten we hier nog wel vast hoor, op z’n minst! Op z’n minst!"

En inmiddels weten we het zeker, want minister Hugo de Jonge maakte begin april bekend dat de renovatie uitloopt. De planning is niet langer in nevelen gehuld. De renovatie gaat tot minstens 2028 duren, dan zijn op z’n vroegst de eerste delen van het Binnenhof af. 

“Stiekem ben ik ook wel blij met het nieuws”
Splinter Chabot

De komende aflevering zoomen we in op de hindernissen. We kijken naar de tegenkrachten die een voorspoedige renovatie in de weg staan. En we luisteren naar de zorgen van betrokkenen. Hoe gaat het met de bewoners rondom het Binnenhof? Hoeveel last hebben de ondernemers op het Plein van de verbouwing? En hoe is het met Martin van de Haringkraam? 

We wandelen ook weer een rondje over het complex, dit keer met Caroline van der Plas. Samen met haar fantaseer ik alvast over haar eventuele premierschap. En we volgen een aantal vaklui, want hoe zag het voormalig ministerie van Koloniën er eigenlijk uit toen het gebouwd werd? Waarom was er zo ontzettend veel kritiek toen het af was? Wat vertellen al die verflagen die na wat krabwerk naar boven komen? En hoe staat het eigenlijk met de Volle Raadzaal die uitgegraven zou worden?

Een paar weken terug draaide ik met minister Hugo de Jonge op het Binnenhof. Hij is verantwoordelijk voor de renovatie en had net aan de verzamelde pers verteld dat het hele karwei langer zou gaan duren. Het was lange tijd niet zó druk geweest op het Binnenhof. 

De minister kreeg kritische vragen waar hij vakkundig omheen danste. Toen ik aan de beurt was, kon ik niet verhullen dat ik als programmamaker stiekem ook wel blij was met het nieuws. Want het betekent dat we de komende jaren dit prachtige programma mogen blijven maken! We spraken af dat we voor elke uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver een rondje rondom of op het Binnenhof zouden maken. Dat worden dus heel wat rondjes de komende jaren. Wij komen wel aan die tienduizend stappen per dag. Ik verheug me erop!

    Ondertussen aan de Hofvijver gemist?

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading