Festival WonderfeelFoppe Schut
KlassiekKlassiek
KlassiekKlassiek

Een zomer vol klassieke muziek

Ook deze zomer geniet je weer van festivals gevuld met klassieke muziek. Van het Scheveningse strand tot de Lutherse kerk: op de meest bijzondere plekken vult de muziek je oren. Wij hebben de beste klassieke zomerfestivals van dit jaar voor je op een rijtje gezet. 

  1. Klassiek

Oranjewoud Festival

Op Oranjewoud Festival beleef je de kracht van muziek midden in de natuur. Vrolijk, puur en ongedwongen genieten óf op avontuur… in het schitterende Parklandschap Oranjewoud maak jij het mee!

Traditie en vernieuwing
Het Festival wil laten horen, zien en voelen dat klassieke muziek lééft, eindeloos veelkleurig en van waarde is voor iedereen. Daarom zetten zij zich op uiteenlopende manieren in om het genre actueel en relevant te houden in de eenentwintigste eeuw. Het festival gelooft dat traditie en vernieuwing in de klassieke muziek geen tegenstellingen zijn, maar twee zijden van dezelfde munt. Het brede programma weet deze beide kanten te belichten. 

Data: 30 en 31 mei, 1 en 2 juni 2024
Locatie: Parklandschap Oranjewoud, Heerenveen

AVROTROSFoppe Schut

AVROTROSLucas Kemper

AVROTROSFoppe Schut

Festival Classique

Zand, zee en klassieke muziek
Klassieke muziek op het strand van Scheveningen: op Festival Classique hoor je drie avonden lang muzikale hoogstandjes tegen het decor van zand, zee en de ondergaande zon. Op het programma staan onder andere filmmuziek van Morricone, een ligconcert met muziek van Einaudi, opzwepende ritmes en uitstapjes naar reggae en jazz. Met uitvoerenden als het Matangi Quartet, Carel Kraayenhof, Remy van Kesteren en de percussionisten van HIIIT belooft het een prachtig festival te worden.

Intieme setting
Festival Classique 2024 is een compacte, maar spetterende editie van het klassieke muziek festival dat al sinds 2006 jaarlijks plaatsvindt en sindsdien tienduizenden enthousiaste bezoekers trok. Het festival kiest dit jaar voor een intieme setting op het strand. Bezoekers nemen plaats op houten bankjes of nemen een handdoek mee en zoeken een plekje in het zand rondom het podium.

Data: 13, 14 en 15 juni 2024
Locatie: Scheveningen

Festival Classique strand

Festival Classique podium

Festival Classique kostuum

SNAAR Festival

Op 15 juni kun je in TivoliVredenburg de verbinding tussen muziek en wetenschap ervaren. Het SNAAR Festival heeft een programma samengesteld vol voorstellingen, interactieve proeven en muzikale optredens die de nieuwsgierigheid prikkelen. 

Muziek en wetenschap
Wat is bijvoorbeeld de invloed van muziek op je hartslag? Ervaar de impact van suiker op onze gezondheid met de Suikerfee van Tchaikovsky. Of leer wetenschapper Rosalind Franklin kennen op een manier als nooit tevoren. In de avond bezoek je de mini-opera waarin Eveline van Rijswijk, violist Merel Vercammen, sopraan Bernadeta Astari, en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest haar verhaal weer tot leven brengen.

Datum: 15 juni 2024
Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht

AVROTROSWouter Doeven

Snaar Festival podiumWouter Doeven

SNAARtjes festivalWouter Doeven

Wonderfeel

Met de ongedwongen sfeer van een popfestival
Wonderfeel is een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival. Het festival beschrijft zichzelf als “een ontmoetingsplek waar het publiek vrij kan ronddwalen en bij toeval of uit nieuwsgierigheid nieuwe ontdekkingen doet.” Het is daarnaast het grootste buitenfestival voor klassieke muziek van Nederland met meer dan 100 optredens door ruim 500 musici voor bijna 10.000 bezoekers in drie dagen. Op het 25 hectare natuurgebied in 's-Graveland liggen de zeven Wonderfeelpodia een mini-wandeling van elkaar verspreid. 

Klassiek en meer
Het festivalprogramma biedt voor ieder wat wils: van barok tot minimal, van klassieke hits tot kersverse noten, van solo tot symfonisch, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. Dit alles uitgevoerd door (inter)nationale musici van wereldklasse, jonge honden en oude rotten. Daarbij presenteert Wonderfeel kunstdisciplines die aansluiten bij of in het verlengde liggen van (klassieke) muziek, zoals dans, muziektheater, poëzie, literatuur en muziekdocumentaires. Natuurwandelingen, yoga en diverse kinderactiviteiten complementeren het programma. Kortom: een gevarieerd uitje voor het hele gezin! 

Data: 19, 20 en 21 juli 2024
Locatie: buitenplaats Schaep en Burgh, 's-Graveland

Wonderfeel podiumFoppe Schut

Wonderfeel podiumFoppe Schut

Delft Chamber Music Festival

Topmusici in het prachtige Delft
Het Delft Chamber Music Festival is sinds de oprichting in 1997 uitgegroeid tot een kamermuziekfestival van wereldformaat. Het festival werd opgericht door violiste Isabelle van Keulen. Daarna nam violiste Liza Ferschtman het artistiek leiderschap gedurende 15 jaar over. Sinds 2021 is pianiste Nino Gvetadze artistiek leider. Zij nodigt in de zomer de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om tegen het prachtige historische decor van Delft en omgeving te musiceren. In een feestelijke, zomerse en intieme setting worden de meest bijzondere en unieke programma's ten gehore gebracht.

Microkosmos
Van 26 juli t/m 2 augustus vindt de 27e editie van het Delft Chamber Music Festival plaats. Onder leiding van artistiek leider Nino Gvetadze brengen zij dit jaar rond het thema ‘Microkosmos’ een programma waarin niet alleen de intimiteit en de magische wereld van de kamermuziek te horen zal zijn, maar waarin ook verschillende ‘grote’ werken uit de klassieke muziek in kleine varianten zullen klinken.

Data: 26 t/m 30 juli, 1 en 2 augustus 2024
Locatie: Delft

Delft Chamber Music FestivalMelle Meivogel

Delft Chamber Music FestivalMelle Meivogel

Muziekzomer Gelderland

Relaxed en intiem
Muziekzomer Gelderland is een festival waar je 16 dagen lang geniet van muzikaal toptalent op bijzondere locaties door de hele provincie Gelderland. Jonge getalenteerde musici – conservatoriumstudenten en jonge professionals – zorgen voor een inspirerende mix aan muzikale ervaringen voor een breed publiek. Van relaxed luisteren in het gras tot opera, intieme avonden en nieuwe composities voor orkest: het zit allemaal in dit zomerse festival.

Jong talent
Elk jaar heeft een young artist in residence een prominente plek binnen het festival: een uitzonderlijk getalenteerde, jonge, Nederlandse musicus met een brede interesse in en ideeën over (interdisciplinaire) vormen van podiumkunst. De young artist in residence voor het festival in 2024 is trompettist Bram van de Glind.

Voor ieder wat wils
De Muziekzomer Gelderland biedt orkesten, kamermuziek, kindervoorstellingen en programma’s met dans, theater en poëzie. Klassiek, jazz, improvisatie en nieuwe muziek staan, ook in mengvormen, centraal. Naast bekende klanken zijn er in elk festival premières en nieuwe arrangementen te horen. Heel populair zijn onze evenementen: fiets-, wandel- en ontdekkingstochten gecombineerd met (korte) concerten en voorstellingen. Ook staat er elk jaar een familievoorstelling op het programma.

Data: 26 juli t/m 10 augustus 2024
Locatie: meerdere locaties in de provincie Gelderland

AVROTROS

AVROTROS

AVROTROS

Festival Oude Muziek Utrecht

Oude muziek leeft
Het Festival Oude Muziek Utrecht is het grootste festival in zijn soort ter wereld. Eind augustus is de Utrechtse binnenstad elk jaar tien dagen lang het centrum van de internationale oudemuzieksector. In meer dan 250 concerten en evenementen presenteert het Festival Oude Muziek Utrecht sinds de eerste editie in 1982 repertoire uit middeleeuwen, renaissance en barok, aan een spectaculair groeiend publiek van inmiddels meer dan 70.000 bezoekers. De internationale wereldtop staat tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht broederlijk naast jong talent, dat onder meer aan bod komt en wordt begeleid tijdens een reeks van 70 fringeconcerten. 

Spaanse polyfonie
Het thema van de festivaleditie in 2024 is Sevilla. Met de muziek van Morales, Guerrero en Peñalosa als kernrepertoire creëert het festival een zeldzame gelegenheid om een substantiële brok Spaanse polyfonie te horen. Met artist in residence Música Temprana van de Nederlands-Argentijnse Adrián Rodríguez van der Spoel duik je in de Zuid-Amerikaanse mengbarok waarin volksmuziek en muziek van de veroveraar vaak gedwongen samenkomen. Naast muziek biedt het festivalprogramma ook lezingen. Midden-Oostenkenner Koert Debeuf betoogt dat de renaissance, die we beschouwen als het hoogtepunt van de westerse cultuur, in feite in Bagdad ontstond en via Al-Andalus het Europese continent veroverde.

Data: 23 augustus t/m 1 september 2024
Locatie: Utrecht

AVROTROSFoppe Schut

AVROTROSFoppe Schut

Vlaggen Festival Oude MuziekMarieke Wijntjes

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading