Hans van den Boom en Eloise Davis op een bankjeAVROTROS
KlassiekKlassiek
KlassiekKlassiek

Erich Korngold, wonderkind in Hollywood

In de podcast ‘Erich Korngold, wonderkind in Hollywood’ vertelt Hans van den Boom zijn collega Eloise Davis én de luisteraar alles over zowel het Europese als het Amerikaanse leven van componist Erich Wolfgang Korngold.

In zes afleveringen deelt Hans zijn uitgebreide kennis over Korngold’s leven en muziek, en hoor je veel prachtige, deels onbekende composities. De podcast is vanaf 8 juli te beluisteren via NPO luister, op andere platformen worden twee afleveringen per week online gezet.

  1. Klassiek

Een wonderkind ontdekt

Op 29 mei 1897 werd Erich Wolfgang Korngold geboren in Brünn, het huidige Tsjechische Brno. Als zoon van de gerenommeerde muziekcriticus Julius Korngold, werd Erich al snel erkend als wonderkind in het Wenen van rond 1900.

Zijn vroege composities, variërend van pianowerken tot orkeststukken en zelfs opera’s, maakten diepe indruk en brachten hem in de schijnwerpers als een potentiële opvolger van de grote Gustav Mahler.

Op 15-jarige leeftijd werd zijn werk al uitgevoerd door het prestigieuze Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg, die Korngold betitelde als “een uit de hemel gevallen musicus."

“Een uit de hemel gevallen musicus”
Dirigent Willem Mengelberg

Een gedwongen exodus en een nieuw begin

De opkomst van het naziregime dwong Korngold, die van Joodse afkomst was, zijn geliefde Europa te verlaten. In 1934 verhuisde hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten, waar hij dankzij de Oostenrijkse regisseur Max Reinhardt zijn talenten inzette voor Hollywood.

Zijn betoverende filmmuziek voor klassiekers als Anthony Adverse en The Adventures of Robin Hood leverde hem twee Oscars op en vestigde hem als de toonaangevende filmcomponist van de jaren ’30 en ’40.

Gezin Korngold

Ken je componisten

Deze podcast is een onderdeel van de serie Ken je componisten, waarin ook andere grote namen zoals Mahler, Rachmaninov, Sibelius, Bruch en Bruckner worden belicht.

    Beluister 'Erich Korngold, wonderkind in Hollywood'

    Alle seizoenen van Ken je componisten vind je op de website van NPO Klassiek.

Ken je componisten
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading