AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Het aangrijpende levensverhaal van kunstenaar Shinkichi Tajiri

Verwijzingen naar zijn Japanse en Amerikaanse identiteit, de breuk met zijn thuisland en zijn ervaringen in de oorlog. Deze tentoonstelling vertelt het aangrijpende levensverhaal van kunstenaar Shinkichi Tajiri. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Kijk Nu te Zien! op woensdag 7 februari 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

Oorlog

Shinkichi Tajiri werd geboren als vierde zoon van Issei-immigranten, oftewel de eerste generatie Japanse immigranten. Hij groeide op in de Afro-Amerikaanse wijk Watts in Los Angeles.

Op 7 december 1941 vielen Japanse troepen de marinebasis Pearl Harbor aan. Tegelijkertijd werden 120.000 aan de westkust wonende Japanners en Japans-Amerikanen opgesloten in primitieve interneringskampen, waaronder ook Shinkichi en zijn familie. Deze ervaring heeft diepe sporen achtergelaten die zichtbaar zijn in zijn artistieke uitingen.

AVROTROS

St George and the Dragon, 1949, Tajiri

Zingeving

Na de oorlog in 1948 nam Shinkichi het besluit om naar Parijs te emigreren. Hier ontmoette hij gelijkgestemden die ook op zoek waren naar identiteit en zingeving. Voor Shinkichi Tajiri was kunst een manier om te overleven en trauma’s te verwerken. 

AVROTROS

Shinkichi Tajiri, Shakuru, Tanéa. Foto: Kim Zwarts

AVROTROS

Foto: Leonard Freed

AVROTROS

Tajiri met schaalmodellen, 1995

Nu te Zien! 

De kleinkinderen van Shinkichi Tajiri hebben in het Bonnefantenmuseum in Maastricht een tentoonstelling over hem gemaakt, aan de hand van zijn sculpturen, films, gedichten, foto’s en schilderijen. Directeur van Musea Zutphen Paulo Martina bekijkt in Nu te Zien! hoe het levensverhaal van Tajiri impact heeft gehad op zijn kunst. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading