Lotti en Joke Heyboer, Marieke Uildriks en Willem de Winter
Tussen Kunst en Kitsch ExtraTussen Kunst en Kitsch Extra
Tussen Kunst en Kitsch ExtraTussen Kunst en Kitsch Extra

Het leven en werk van Anton Heyboer in Tussen Kunst en Kitsch Extra

In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een vondst uit Tussen Kunst en Kitsch.

Een ets van Anton Heyboer èn een overzichtstentoonstelling ter ere van zijn 100ste geboortejaar zijn aanleiding in het leven en werk van deze excentrieke kunstenaar te duiken.

  1. Tussen Kunst en Kitsch Extra
  2. Tussen Kunst en Kitsch
  3. Kunst

Deze aflevering is ook te zien op donderdag 2 mei om 16.25 uur op NPO 1

AVROTROS

Ets Anton Heyboer: waarde 1.500 euro

Tussen Kunst en Kitsch

Tijdens een opnamedag in Museum de Fundatie, krijgt schilderijen expert Willem de Winter een etsje uit 1954 van Heyboer onder ogen. Het is de eerste keer dat hij zo’n werkje ziet en taxeert het op 1.500 euro.

“Je moet in het donker leven want pas dan vind je licht.”
Anton Heyboer

Anton Heyboer maakte kunst voor de massa, maar zelf leidde hij een teruggetrokken leven. Een kluizenaar, getraumatiseerd door de oorlog, maar ook de man met vijf vrouwen, een ongrijpbare kunstenaar die de internationale kunstwereld op het hoogtepunt van zijn succes de rug toekeerde. Hij is het allemaal. 

100 jaar Anton Heyboer  

In deze Tussen Kunst en Kitsch Extra maken Tussen Kunst en Kitsch-expert Willem de Winter en museumdirecteur Marieke Uildriks, een reis door zijn leven en werk.

We volgen ze wanneer ze een eerste selectie doornemen voor de op handen zijnde overzichtstentoonstelling in museum JAN en brengen een uniek bezoek aan het huis in Den Ilp waar hij samen met zijn vrouwen woonde en werkte. 

In deze bizarre leefomgeving met donkere gangen vol spullen en kunst worden Marieke en Willem door Joke en Lotti rondgeleid en horen als echte Heyboer-kenners toch weer nieuwe dingen over de kunstenaar. En weteb ze voor de tentoonstelling de hand te leggen op nooit eerder vertoonde fotocollages...

Twee van zijn toenmalige vrouwen; Joke en Lotti vertellen openhartig over hun niet-alledaagse leven met Anton Heyboer en de onnavolgbare beslissingen die hij nam in zijn carrière.

Hoe kwamen zijn werk en leven samen? Waarom gooide hij alles overhoop op het moment dat de internationale kunstwereld aan zijn voeten lag? 

Marieke Uildriks en Willem de Winter

Samenstellen overzichtstentoonstelling

AVROTROS

Joke en Lotti Heyboer, Willem de Winter en Marieke Uildriks

AVROTROS

Lotti Heyboer, Marieke Uildriks en Willem de Winter

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je direct na Tussen Kunst en Kitsch op NPO 2 Extra. (Op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra.) 

⬇️ Kijk de uitzending hieronder terug! 

Een reis door het leven en werk van Anton Heyboer
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading