Jan heeft Alzheimer en vasculaire dementieAlzheimer Nederland
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven

Leven met dementie wordt steeds zwaarder voor Jan

Jan (66) heeft alzheimer en vasculaire dementie. Waar de ziekte zich bij sommige mensen langzaam ontwikkelt, gaat het bij Jan heel snel.

Twee jaar geleden was hij samen met zijn gezin ook te zien in de live-uitzending van Herinneringen voor het leven - stop dementie. Hoe gaat het nu met hem?

  1. Herinneringen voor het leven
  2. Herinneringen voor het leven - stop dementie 2024

Vreemd gedrag

Jan was zelfstandig ondernemer in de bouw. Nadat hij zowel op zijn werk als thuis vreemd gedrag begon te vertonen en bepaalde taken niet meer aankon, kreeg hij eerst te horen dat hij een burn-out had.

Maar met de geadviseerde rust kwam er geen verbetering in zijn situatie, en dus deed de familie een test op de website van Alzheimer Nederland. Daar kwam een verontrustend resultaat uit.

Zijn vrouw Anja drong aan op extra onderzoek en kreeg een verwijzing voor de geriater. Daar kreeg Jan de diagnose alzheimer. Niet veel later bleek hij ook nog vasculaire dementie te hebben. Dat is nu drie jaar geleden.

Sombere gevoelens

Jans gezondheid is snel achteruitgegaan en inmiddels woont hij in een zorginstelling.

Zijn denkvermogen is redelijk stabiel, maar lopen en praten gaat nauwelijks meer. Jan heeft steeds meer moeite met zijn afhankelijkheid en heeft door zijn ziekte geen filter meer, waardoor emoties hard bij hem binnenkomen. Ook sombere gevoelens steken steeds meer de kop op.

Grote glimlach

Jans grote glimlach is gelukkig nooit verdwenen. Hij is nog altijd in voor een dolletje en maakt, met hulp van zijn familie, het beste van het leven. Maar achter die grote glimlach schuilt ook angst, frustratie en verdriet.

Patty Brard

Jan geniet enorm bij het Herinneringen Top 50 concert. Hij ontmoet Patty Brard. Haar moeder had dementie. Hoe deze ontmoeting verliep zie je in de video onder dit artikel.

Het verhaal van Jan en zijn gezin zie je in Herinneringen voor het leven - stop dementie, donderdag 13 juni om 20.35 uur op NPO 1.

➡️ Hoe gaat het nu met Jan? Bekijk de video.

Jan ontmoet Patty Brard bij het Herinneringen Top 50 concert
Twee jaar geleden was Jan ook te zien in het programma
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading