AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Het rijke leven van Limburgs glas

Van katholieke kerkramen tot aan glas-in-lood bovenlichten en van bouwmateriaal tot aan glaskunst. Glas is een heel oud materiaal dat overal in de wereld gemaakt wordt, maar in Limburg heeft glas wel een heel rijk leven gehad. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Glazen kunstwerken

Verschillende Limburgse architecten als Wiel Arets, Francine Houben, Mathieu Bruls en Jo Coenen gebruiken glas vaak als constructiemateriaal. Tegenwoordig is het gebruik van glas in de bouw populairder dan ooit. Glas laat heel veel licht binnen, maar het creëert ook de illusie van ruimte.

In het verleden hebben Limburgse grootheden als Joep Nicolas, Charles Eyck en Felix Flos verschillende verhalen verteld met hun glazen kunstwerken. Bekende werken zijn onder andere de gekleurde glas-in-loodramen van de kerken die de verhalen vertellen van de bijbel.

AVROTROSIn Vitro; De vele levens van glas, Bureau Europa, Maastricht. Moniek Wegdam

In Vitro; De vele levens van glas, Bureau Europa, Maastricht. Moniek Wegdam

'De vele levens van glas'

Bureau Europa in Maastricht viert het rijke leven van Limburgs glas met een bijzondere tentoonstelling: ‘In Vitro; De vele levens van glas’. De tentoonstelling laat de verschillende vormen van glas zien die gedurende de jaren heen zijn ontwikkeld binnen de architectuur. Ook wordt er vooruitgeblikt op de toekomst en wordt er gekeken naar wat voor rol glas zal gaan innemen.

Artistiek directeur van het Amsterdam Museum, Margriet Schavemaker, neemt voor het tv-programma Nu te Zien! een kijkje bij deze tentoonstelling in Bureau Europa.

Kijk Nu te Zien! woensdag 27 maart 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

100 jaar Albert Troost

Kun je niet genoeg krijgen van glas? Naast de tentoonstelling over Limburgs glas bij Bureau Europa is er een andere tentoonstelling met glaskunstwerk te bezichtigen in Maastricht. De kunstenaar, Albert Troost, is 100 jaar geleden geboren en om hem te herdenken, worden zijn glas-in-lood kunstwerken tot en met 20 april tentoongesteld in de Sint Servaasbasiliek.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading