AVROTROS
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met familie Lemmers uit Ik Vertrek? - een ecologisch vakantiepark in Spanje

Let op: dit hoort bij de herhaling van 21 juli 2024

In 2023 zien we hoe familie Lemmers, in het Spaanse binnenland een ecologisch vakantiepark wil bouwen. Maar al drie jaar wachten ze op de juiste vergunningen...

Hoe gaat het anno 2024 met de plannen?

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek

Update 21 juli 2024 - Casa Verde 

Het is eindelijk gelukt! We hebben onze langverwachte vergunning ontvangen. We zijn hier natuurlijk ontzettend blij mee en zijn afgelopen winter direct aan de slag gegaan met de bouw van de camping.

De komende 2 jaar mogen we alle faciliteiten gaan bouwen om vervolgens na een controle van de Spaanse overheid voor toerisme de goedkeuring te ontvangen zodat we eindelijk onze gasten mogen verwelkomen.

Bouwen met hout

Zoals jullie wellicht weten bouwen we alle gebouwen en huisjes zelf met hout. We zijn gestart met de bouw van het sanitair. Hierin komen 5 privé sanitairruimtes en 1 wasruimte. (Alleen al het rioolplan heeft ons veel puzzelwerk gekost).  

  • De vloer en het gebouw zijn volledig uit hout opgetrokken met zelfgemaakte hout skelet bouw panelen. 

  • Alle panelen worden geïsoleerd met houtvezel en wind en waterdicht gemaakt met speciale folies.

  • Op de gevel zit Thermo Wood (zonder chemicaliën) en het dak hebben we bekleed met 2de hands dakpannen.

Bij de bouwwerkzaamheden hebben we geregeld hulp van een vrijwilliger die bij ons verblijft tegen kost en inwoning.

Moestuin 2.0

We hebben dit jaar verder veel aandacht besteed aan onze moestuin en die is dan ook een heel stuk groter en mooier geworden. 

We hebben veel nieuwe stukken aangelegd. We laten daarvoor eerst ons varken Beauty het stukje grond omwoelen en bemesten, daarna dekken wij het af met karton en maken er paden op met houtsnippers. Onze compost gebruiken we dan om een nieuw plantenbed aan te leggen waar we onze groente in zaaien of uitplanten.

Deze winter hebben we zaden van inheemse bomen en struiken in potjes gedaan en het resultaat is verbluffend. We willen dit elk jaar doen, zodat we de natuur een handje helpen.

We hebben ook een grote kas geplaatst zodat we in de winter bepaalde groenten langer kunnen verbouwen en dat we zo eerder kunnen beginnen met het opkweken van nieuwe groenten voor het komend seizoen.

AVROTROS

Moos beschermt de kleine kippetjes

AVROTROS

Geraamte zwembad

AVROTROS

Zwembad bijna klaar

AVROTROS

De kas

Betalen in natura

Afgelopen herfst hebben we een hele goede olijfoogst gehad. Samen met onze vrijwilligers en een groep lokale plukkers hebben we de olijven geoogst, laten persen bij een lokale kleine pers waardoor onze eigen onbespoten olijfolie direct geperst en in flessen gevuld is. De helpers werden betaald met flessen olijfolie. Echt een mooie manier van samenwerken en elkaar helpen.

In de afgelopen winter hebben we veel regen en sneeuw in de bergen gehad. Met de kinderen zijn we natuurlijk meteen de sneeuw op gaan zoeken wat veel sneeuwpret opleverde.

De bouw van het zwembad hebben we uitbesteed. De werkers zijn heel voorspoedig van start gegaan en al snel kreeg het zwembad vorm. Helaas heeft de bouw veel vertraging opgelopen en lag de bouw geregeld een week stil. Maar het wachten heeft geloond en we zijn heel blij dat we binnenkort heerlijk kunnen zwemmen! 

Holistisch boeren  

Onze pony’s en schapen hebben weer een jaar lang onze boomgaard holistisch begraasd (MOB grazing). Het is prachtig om te zien hoeveel meer wilde bloemen we nu op ons terrein hebben. Het is mooi om te ervaren dat een dergelijk systeem echt werkt voor zowel de natuur de olijfbomen  de oogst en de gezondheid van onze dieren.

Bij onze nieuwe toom kippen van afgelopen jaar zaten veel hanen. En met kerst vonden we de éérste kippenmoeder met haar 2 kleintjes in de stal bij Beauty ons varken. Dat bracht ons op een idee. 

We broeden nu geregeld een aantal eieren uit in onze broedmachine. Hierdoor kunnen we nu zelf het aantal kippen in takt houden (en hoeven niet elk jaar een nieuwe toom kippen aan te schaffen). We hebben ervoor gekozen om onze kippen altijd overdag vrij rond te laten lopen. Het is prachtig om te zien hoe de kippen in hun natuurlijke habitat leven en genieten.

’s Nachts zijn ze opgesloten en veilig voor de grote roofdieren. Maar overdag zijn ze overgelaten aan het leven in de vrije natuur met daarin ook zijn gevaren. Dit zorgt ervoor dat er geregeld een kip niet meer ’s avonds thuis komt.

Het klinkt misschien verdrietig en wreed en dat is het ook, maar wij vinden het belangrijk dat ze overdag kunnen leven en genieten zoals ze dat horen te doen, ook als dit gepaard gaat met het risico op vroegtijdig overlijden.

AVROTROS

In Londen

AVROTROS

Rioolplan

AVROTROS

Het sanitairgebouw

AVROTROS

Sneeuwpret

AVROTROS

Wilde weidebloemen

    Uitzending 14 september 2023

Terugkijken op NPO Start

Uit en thuis 

Deze zomer gaan we weer met z’n vieren op reis, onze elektrische roadtrip gaat dit jaar door Groot Brittannië. We nemen de Eurotunnel en gaan dan via het oosten richting het noorden, door Schotland en via het westen weer terug naar beneden door Cornwall. 

Het leven in Spanje in het mooie Sierra de Gredos bevalt ons nog steeds heel erg goed! De vele dagen met goed weer zijn zeker nu met het oog op de bouw van de faciliteiten erg prettig. Het afgelopen jaar was het weer hier onstuimiger dan anders. We hebben veel sneeuw in de bergen gehad en ook veel neerslag bij ons op het land.

Mañana, mañana

We genieten nog steeds van het Spaanse leven waarbij eten en gezellig samen zijn centraal staan! We zijn inmiddels voortvarend aan de slag gegaan met de bouw van onze camping. Maar we laten de hier opgedane Spaanse mentaliteit, rustiger en minder gehaast daarbij niet los. We besteden ook nog steeds veel tijd aan ontspanning en andere belangrijke doelen zoals de moestuin en vakantie met onze kinderen.

Waar staan we over 5 jaar

We ontvangen dan onze gasten en houden gezellige bbq of pizza avonden in ons restaurantje. Daarnaast kunnen onze gasten genieten van de omgeving door wandeltochten en fietstochten en getuige zijn van onze eco-vriendelijke leefstijl

AVROTROS

Update 2023

Update 14 september - Casa Verde - Arenas de San Pedro

Deze zomer is onze vergunningsaanvraag weer opnieuw aangeboden bij de provincie. De spanning om uiteindelijk “groen licht” te krijgen loopt weer op.

🤞 We hopen stilletjes dat het nu toch echt gaat lukken en we deze winter echt kunnen starten met het vakantiepark, fingers crossed!

Ondanks dat we nog niet verder kunnen met de bouw van het vakantiepark en de camping zitten we niet stil.

Eigen groente

We zijn druk bezig met het verder uitbreiden van onze moestuin, we hebben nu al veel plezier van onze oogsten. We willen straks ook onze groente gebruiken om maaltijden te bereiden voor onze gasten. 

We hebben een kas gebouwd om ook in de winter eigen groente te kunnen blijven verbouwen. Wijnand is druk bezig met het aanleggen van elektrakasten op het terrein voor de camping en we zijn de laatste hand aan het leggen aan de twee accommodaties die we al hebben staan.

On the Road

Deze zomer hebben we de tijd genomen om met z’n viertjes een lange elektrische roadtrip te maken door Europa. We zijn in veel verschillende landen geweest en hebben wat grote bekende steden bezocht. We hebben hier samen erg van genoten, elektrisch laden op nieuwe plaatsen en ’s avonds slapen in onze tentjes!

AVROTROS

Budapest

AVROTROS

In Marseille op de elektrische scooter

AVROTROS

Elektrisch reizen met 2 tentjes

AVROTROS

Uitwaaien Op Port Olímpic in Barcelona

AVROTROS

Sterren kijken

Sterren kijken

Het leven in Spanje bevalt heel erg goed. We genieten van de rust en de ruimte die we hier hebben. We hebben zomers elke dag mooi weer, we kunnen ’s nachts buiten slapen en de sterren bekijken. Ook al is het soms warm, we hebben inmiddels geleerd om in de middaguren lekker binnen te blijven of een “siësta” te houden in de hangmat. ‘s Avonds gaan we geregeld in het nabijgelegen stadje een hapje eten of een drankje doen.

Oogsten

De herfst staat bij ons in het teken van onderhoud en oogst van onze boomgaard. We hebben daarbij ook hulp van vrijwilligers uit verschillende uithoeken van de wereld. We gaan zoveel mogelijk bomen op het terrein snoeien. We gaan op verschillende plaatsen op het terrein het snoeiafval gebruiken om aankomende accommodatie plaatsen af te schermen, daarnaast vormen deze afschermingen corridors en habitats voor vogels en insecten. We gaan ook al een begin maken aan het grondwerk voor de kampeerplaatsen en het sanitair gebouw. Daarnaast gaan we zorgen dat we deze winter al het regenwater kunnen opvangen in de daarvoor aangelegde vijver.

Dieren

Met al onze dierenvrienden gaat het goed. We hebben nieuwe toom kippen aangeschaft, deze zijn inmiddels groot en genieten van hun vrijheid op ons terrein. Daarnaast heeft ons varkentje Beauty nu de vrijheid om lekker rond te lopen op het terrein, ze geniet van de ruimte en snoept de gevallen vruchten van de grond. Dagelijks geniet ze van een modderbad ergens op het terrein waar ze water vindt. 

AVROTROS

Foxy, Roy en Eva

AVROTROS

Jack

AVROTROS

Bert en Simba

AVROTROS

Blanca

Mañana mañana

Het leven in Spanje heeft ons geholpen om meer tot rust te komen en minder gehaast te zijn. We genieten meer van momenten, van het weer en van elkaar. We hebben weinig deadlines die gehaald moeten worden.

We realiseren ons wel dat als we straks de vergunning krijgen, we wel weer hard aan de slag zullen gaan. Maar we gaan dit wel doen met een vleugje Spaanse mentaliteit: Mañana mañana.

Missen we Nederland?

Natuurlijk missen we Nederland wel eens en vooral onze families. Dat hoort erbij als je gaat emigreren. Gelukkig komt familie geregeld op vakantie bij ons en gaan wij zelf twee keer per jaar terug.

De tijd die je dan samen hebt met familie is dan extra fijn en ervaren wij intenser, omdat je er lang op hebt gewacht.

Over 5 jaar..

Onze emigratie is heel goed verlopen. We hadden ons goed voorbereid en dat heeft ons in veel situaties geholpen. De kinderen hebben in het begin wel moeite gehad met het aarden op deze plek door het verschil in taal, cultuur en mentaliteit. Maar ze zijn inmiddels beiden geaard, spreken vloeiend Spaans en hebben Spaanse vrienden en vriendinnen.

Ze gaan beiden naar de middelbare school (Isa naar de 2de en Lucas naar de 1ste), deze bevindt zich in hetzelfde gebouw als de basisschool, dus fijn en vertrouwd. 

Allemaal ervaren we deze plek nu als thuis en samen gaan we hier de komende jaren verder groeien en bloeien! Over vijf jaar hopen we een draaiende vakantieplek te zijn, die af is en waar onze gasten een geweldige tijd kunnen beleven.

Daarnaast hebben we dan ook ons eigen nieuwe huis gebouwd. Verder hopen we dat we mensen t.z.t. te kunnen inspireren door ze kennis te laten maken met de meer eco-vriendelijke levensstijl door middel van permacultuur ervaringen, moestuin skills, ecologische workshops (zeep maken, afwasspons verbouwen of eigen deo maken) of creatief koken met de oogst van de dag.

 Wijnand, Nienke, Isa en Lukas

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading