AVROTROS
Ik VertrekIk Vertrek
Ik VertrekIk Vertrek

Hoe gaat het nu met familie Lemmers in Spanje?

In de uitzending van 14 september 2023 zien we hoe familie Lemmers, in het binnenland van Spanje een ecologisch vakantiepark wil bouwen. Maar al drie jaar wachten op de juiste vergunningen... Hoe gaat het nu met ze?

  1. Ik Vertrek
  2. Hoe gaat het met?
AVROTROS

Update 14 september - Casa Verde - Arenas de San Pedro

Deze zomer is onze vergunningsaanvraag weer opnieuw aangeboden bij de provincie. De spanning om uiteindelijk “groen licht” te krijgen loopt weer op.

🤞 We hopen stilletjes dat het nu toch echt gaat lukken en we deze winter echt kunnen starten met het vakantiepark, fingers crossed!

Ondanks dat we nog niet verder kunnen met de bouw van het vakantiepark en de camping zitten we niet stil.

Eigen groente

We zijn druk bezig met het verder uitbreiden van onze moestuin, we hebben nu al veel plezier van onze oogsten. We willen straks ook onze groente gebruiken om maaltijden te bereiden voor onze gasten. 

We hebben een kas gebouwd om ook in de winter eigen groente te kunnen blijven verbouwen. Wijnand is druk bezig met het aanleggen van elektrakasten op het terrein voor de camping en we zijn de laatste hand aan het leggen aan de twee accommodaties die we al hebben staan.

On the Road

Deze zomer hebben we de tijd genomen om met z’n viertjes een lange elektrische roadtrip te maken door Europa. We zijn in veel verschillende landen geweest en hebben wat grote bekende steden bezocht. We hebben hier samen erg van genoten, elektrisch laden op nieuwe plaatsen en ’s avonds slapen in onze tentjes!

AVROTROS

Budapest

AVROTROS

In Marseille op de elektrische scooter

AVROTROS

Elektrisch reizen met 2 tentjes

AVROTROS

Uitwaaien Op Port Olímpic in Barcelona

AVROTROS

Sterren kijken

Sterren kijken

Het leven in Spanje bevalt heel erg goed. We genieten van de rust en de ruimte die we hier hebben. We hebben zomers elke dag mooi weer, we kunnen ’s nachts buiten slapen en de sterren bekijken. Ook al is het soms warm, we hebben inmiddels geleerd om in de middaguren lekker binnen te blijven of een “siësta” te houden in de hangmat. ‘s Avonds gaan we geregeld in het nabijgelegen stadje een hapje eten of een drankje doen.

Oogsten

De herfst staat bij ons in het teken van onderhoud en oogst van onze boomgaard. We hebben daarbij ook hulp van vrijwilligers uit verschillende uithoeken van de wereld. We gaan zoveel mogelijk bomen op het terrein snoeien. We gaan op verschillende plaatsen op het terrein het snoeiafval gebruiken om aankomende accommodatie plaatsen af te schermen, daarnaast vormen deze afschermingen corridors en habitats voor vogels en insecten. We gaan ook al een begin maken aan het grondwerk voor de kampeerplaatsen en het sanitair gebouw. Daarnaast gaan we zorgen dat we deze winter al het regenwater kunnen opvangen in de daarvoor aangelegde vijver.

Dieren

Met al onze dierenvrienden gaat het goed. We hebben nieuwe toom kippen aangeschaft, deze zijn inmiddels groot en genieten van hun vrijheid op ons terrein. Daarnaast heeft ons varkentje Beauty nu de vrijheid om lekker rond te lopen op het terrein, ze geniet van de ruimte en snoept de gevallen vruchten van de grond. Dagelijks geniet ze van een modderbad ergens op het terrein waar ze water vindt. 

AVROTROS

Foxy, Roy en Eva

AVROTROS

Jack

AVROTROS

Bert en Simba

AVROTROS

Blanca

Mañana mañana

Het leven in Spanje heeft ons geholpen om meer tot rust te komen en minder gehaast te zijn. We genieten meer van momenten, van het weer en van elkaar. We hebben weinig deadlines die gehaald moeten worden.

We realiseren ons wel dat als we straks de vergunning krijgen, we wel weer hard aan de slag zullen gaan. Maar we gaan dit wel doen met een vleugje Spaanse mentaliteit: Mañana mañana.

Missen we Nederland?

Natuurlijk missen we Nederland wel eens en vooral onze families. Dat hoort erbij als je gaat emigreren. Gelukkig komt familie geregeld op vakantie bij ons en gaan wij zelf twee keer per jaar terug.

De tijd die je dan samen hebt met familie is dan extra fijn en ervaren wij intenser, omdat je er lang op hebt gewacht.

Over 5 jaar..

Onze emigratie is heel goed verlopen. We hadden ons goed voorbereid en dat heeft ons in veel situaties geholpen. De kinderen hebben in het begin wel moeite gehad met het aarden op deze plek door het verschil in taal, cultuur en mentaliteit. Maar ze zijn inmiddels beiden geaard, spreken vloeiend Spaans en hebben Spaanse vrienden en vriendinnen.

Ze gaan beiden naar de middelbare school (Isa naar de 2de en Lucas naar de 1ste), deze bevindt zich in hetzelfde gebouw als de basisschool, dus fijn en vertrouwd. 

Allemaal ervaren we deze plek nu als thuis en samen gaan we hier de komende jaren verder groeien en bloeien! Over vijf jaar hopen we een draaiende vakantieplek te zijn, die af is en waar onze gasten een geweldige tijd kunnen beleven.

Daarnaast hebben we dan ook ons eigen nieuwe huis gebouwd. Verder hopen we dat we mensen t.z.t. te kunnen inspireren door ze kennis te laten maken met de meer eco-vriendelijke levensstijl door middel van permacultuur ervaringen, moestuin skills, ecologische workshops (zeep maken, afwasspons verbouwen of eigen deo maken) of creatief koken met de oogst van de dag.

 Wijnand, Nienke, Isa en Lukas

    Uitzending 14 september 2023

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading