AVROTROS
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Familie Thiel uit Ik Vertrek?

In 2022 gaan Denise en Gerard met zoontje Stein naar het Portugese gehucht Alcantarilha om een eeuwenoude boerderij om te bouwen tot gastenverblijf. Dat ging niet zonder tegenslagen.  Hoe gaat het anno 2023? 

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek
AVROTROS

Update 16 augustus 2023 - Casa dos Namorados

We zijn anderhalf jaar verder nadat we onze eerste ‘Hoe is het nu met’-rubriek schreven. In die tijd is er veel gebeurd en veranderd. Als eerste vielen we na onze uitzending in een ontzettend warm bad. Wat een overlading aan positieve reacties, berichten, mails en zelfs telefoontjes. We voelden ons vereerd. Na de uitzending hebben we veel aanvragen en boekingen gekregen, maar helaas gooide het einde van de coronaperiode een hoop roet in het eten. We voelden ons onzeker. De prijzen waren te hoog om te gaan vliegen, een auto te huren en een verblijf bij ons te betalen. Mensen annuleerden hun boekingen helaas.

Living our dream life

Gelukkig zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten en gooiden we het over een andere boeg en hebben we geadverteerd op één van de grootste verhuurpagina's. En vanaf mei 2022 gebeurde wat we nooit hadden durven dromen: ons eerste seizoen helemaal vol! We hebben inmiddels meer dan 185 verblijven van gasten gehad, en het voelde als een ware vuurdoop. 

We vinden het heel erg fijn om gasten vanuit heel de wereld te zien genieten van ons paradijsje, waar tot op de dag van vandaag nog steeds heel hard aan gewerkt wordt. Zo hebben we tegenwoordig ook een speeltuin. Vorig seizoen kwamen we erachter dat de trampoline een geweldige plek is voor de gasten, want als de kinderen het naar hun zin hebben genieten de ouders helemaal. 

En zelfs in de winter wisten de gasten onze ruwe diamant te vinden op het Portugese platteland. We zijn erachter dat het echt een hele fijne plek is en heel erg centraal ligt, zodat wij en onze gasten enorm kunnen genieten van wat de Algarve te bieden heeft op een niet al te lange afstand. 

AVROTROS

Happy dogs

Keuzes maken

We hebben veel geleerd, wat we wel en niet willen.  Zo sluiten we in de winter de lodge. Dan is er meer rust en komen er veel familie en vrienden slapen. Ook de broodjesservice is van de baan, tot grote vreugde van Gerard. Onze gasten hebben er weinig tot geen behoefte aan gehad. Dus Geer hoeft niet meer zijn bedje uit voor de warme broodjes. De rol van gastvrouw en gastheer bevalt ons goed. Het is leuk om mensen een fijne vakantie te geven.  

Mowgli Stein

Met onze "Mowgli" zoals hij na de uitzending te boek staat, gaat het erg goed. Na anderhalf jaar hebben we afscheid genomen van het geweldige NOAP. Zij hebben veel voor ons betekend en Stein wilde daar nooit meer weg. Het warme bad voor zowel papa en mama, maar vooral Stein, was erg fijn om te landen in deze hectische periode. Voor ons was het tijd voor de volgende stap. Een heftige, en in het begin niet leuke, grote stap naar de reguliere Portugese school.

Inmiddels heeft hij er een heel jaar op zitten en heeft het ook enorm naar zijn zin. Hij spreekt vloeiend Portugees. Hij heeft veel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt op school, wordt uitgenodigd op feestjes en is tegenwoordig een speler bij de lokale voetbalclub. Naast het bergbeklimmen, fietsen, springen op de trampoline, pootje baden in de modder na een heftige regenbui, is voetbal zijn lust en zijn leven. 

Stein in de speeltuin

Surfles

AVROTROS

Thuis in Portugal

We zijn sinds onze emigratie een paar keer terug geweest met Stein naar Nederland, het land wat we allemaal soms missen, maar waar we nu achter staan dat het niet meer past. Waar Denise soms nog weleens zei dat ze terug wilde naar Nederland, is zij er de laatste keer dat ze in Nederland was met Stein achter gekomen dat het niet meer ons thuis is. Thuis is hier in Portugal op ons plekje die we nog steeds aan het opbouwen zijn maar wel als echt als thuis aanvoelt. Het fijne weer in Portugal en het altijd naar buiten kunnen. We gedijen allemaal goed op de rust en vrijheid. 

De integratie gaat de goede kant op. Elke dag leren we meer Portugees te spreken en nu helemaal omdat Stein op school alleen maar Portugees spreekt, en 3 keer per week huiswerk mee krijgt. Voor ons fijn want zo leren wij ook elke keer een beetje bij in Jip en Janneke taal. Ook hebben we Portugese les van Sophia, die hier begon als bijleslerares van Stein om hem te helpen met zijn uitspraak en het lezen in het Portugees. We vinden het een moeilijke taal maar zullen zeker niet opgeven want het is belangrijk om contact te leggen met de mensen op school en bijvoorbeeld de voetbalclub. 

Ups en downs

Het gaat daarnaast stukken beter met Denises gezondheid. Nog steeds ups and downs en de ene dag gaat beter dan de andere, maar de goede dagen zijn hier beter dan de goede dagen in Nederland. Daaraan merken we dat het een juiste keuze is geweest. Gerard is nog steeds hard aan het bouwen en we geven onszelf nog 2 jaar om het helemaal af te krijgen. We kunnen niet zo snel bouwen als eerst, we moeten rekening houden met de gasten. Dat leert ons wel iets meer te genieten van het leven dan alleen maar door te pakken. 

Over vijf jaar

Als iemand ons nu vraagt waar wij onszelf over vijf jaar zien, zouden we dat niet zo 1,2,3 weten... Het leven is heerlijk hier, we genieten. Maar tijden kunnen veranderen, Stein die ouder wordt en misschien behoefte heeft aan meer 'reuring' om zich heen, Geer en Denise die verveeld raken als alles af is, en toe zijn aan weer een nieuw avontuur... Voorlopig werken en genieten we hier van alles. De gasten, onze vrienden, de rust, de drukte, maar vooral van elkaar... ons gezin!

Liefs,

Denise, Gerard en Stein

    Familie Thiel in Portugal

Bekijk de uitzending terug
AVROTROS

Update 2 april 2022 - Denise, Gerard en Stein  

Inmiddels zijn we dertien maanden in Portugal en wat een avontuur is dit!! We zijn tot op de dag van vandaag nog steeds aan het bouwen. Elke dag verzinnen we wel iets nieuws om het allemaal zo mooi mogelijk te krijgen. Ook zijn we nog steeds bezig met ons eigen woonhuis dat komt stukje bij beetje. We vinden het belangrijker dat de gasten een prachtig verblijf hebben.

Wij zijn op dit moment de nomaden van ons eigen terrein. Als er een accommodatie verhuurd is verplaatsen wij, wat heel positief is, want daardoor zien we elke keer wat er veranderd moet worden aan de accommodatie om het nog beter te maken. We moeten nog een hele weg maar wat er nu staat daar zijn we enorm trots op. In minder dan een jaar hebben we een appartement, een studio en een glampingtent met allemaal een eigen tuin uit de grond gestampt. Het was een zwaar jaar, een mooi jaar, een avontuurlijk jaar die we geen van drieën zouden willen missen.

AVROTROS

buitenkant huis

AVROTROS

interieur studio

AVROTROS

AVROTROS

Gerard zelf klussen

Het Portugese leven

Het Portugese leven is heerlijk, we zijn veel buiten wat vooral voor Stein super fijn is. Stein kan hier zijn energie kwijt en gaat tegenwoordig moe en voldaan naar zijn bed, dat was in Nederland wel anders. Met Stein gaat het heel erg goed. Hij zit nog steeds op de Nederlandse school waar hij tegelijkertijd ook veel werkt aan zijn Engels en Portugees. Dat gaat allemaal steeds een beetje beter waardoor hij nog sneller contact legt met andere kindjes. Het is fijn om Stein zo te zien groeien op een manier die in Nederland niet mogelijk was. Lola heeft sinds januari een vriendin Kiki. Een super leuke en speelse pup die nog meer plezier brengt!!

AVROTROS

Kiki

AVROTROS

Stein op strand met schoolklas

AVROTROS

AVROTROS

Gerard en Stein

Een bumpy road

Ook met Denise gaat het steeds iets beter, soms zijn er dagen dat ze niet lekker is en dan is het een kwestie van rust nemen. Dat is wel een grote opgave. Geer is een grote rots in de branding. Er zullen altijd dingen zijn waar we tegenaan lopen, maar het is 1 grote leerweg en dat is niet erg. Deze bumpy road rocken we ook wel!

We zijn er beiden wel over uit dat we soms wat eerder hulp hadden moeten inschakelen met sommige projecten. Dat hadden we misschien toch anders moeten aanpakken en verder zijn er niet veel dingen die we anders hadden willen doen. Als er iets te binnen schiet, denken we er niet lang over na. Want je kunt je voor alles inlezen, begrotingen maken, indekken zodat het niet mis gaat. Maar je komt in een ander land terecht waar dingen gewoon anders werken, er is een pandemie die niemand zag aankomen en een verschrikkelijke oorlog die alle prijzen sky high maken. Maar je hebt het niet voor het zeggen, wij zijn in een avontuur gesprongen en zouden alles nog wel een keer over willen doen.

“living our dream life”
Gerard en Denise

Al met al vinden we dit een mega toffe ervaring. We weten niet waar we over 5, 10 of 20 jaar staan. In ieder geval is dit project dan klaar met een prachtig huis, studio, appartement en glampingtent. Een prachtige tuin met een bruin cafe en zijn wij helemaal zelfvoorzienend. Hopelijke leven we een heel rijk en gezond leven met plek om allerlei dingen te doen die we fijn vinden. Dus voor nu nog even de schouders eronder en hard werken in een prachtig land, in ons eigen paradijsje. Maar we kunnen wel zeggen: ´that we are living our dream life!!!

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading