Familie van Houtum 2023
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Familie van Houtum?

In 2021 volgen we het avontuur van familie van Houtum. In het Spaanse Triana kochten ze een finca met een mangoplantage waar ze zelfvoorzienend willen gaan leven en kunnen rondkomen van de verhuur van appartementen. Hoe gaat het anno 2023 met de familie? 

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek

Update 24 juni 2023 - familie Van Houtum - thuis in Spanje

Na een pittig eerste jaar kwamen we in iets rustiger vaarwater. Linne en Jolien (inmiddels 6 en 4 jaar ) zijn nu echte Spaanse dames en weten niet beter dan dat ze hier wonen. Spanje is hun thuis. En ook wijzelf voelen ons hier heel erg thuis, mede dankzij de fijne vriendenkring die we in de afgelopen 2,5 jaar hebben opgebouwd. 

We missen vrij weinig van Nederland en hebben beide nog geen moment écht heimwee gehad. Maar natuurlijk blijft het fijn om familie en vrienden uit Nederland te zien! Gelukkig gebeurt dat regelmatig. Met onze poes Guapa gaat het heel erg goed én we hebben er een vriendje bij: Chico, die we ook vonden als gedumpte kitten. 

Wonen op ‘onze berg’

Met onze finca gaat het boven verwachting goed. Sinds de opening is de Casita (de accommodatie die ook in de uitzending te zien was) jaarrond goed geboekt. Het familie appartement opende een paar maanden later en zit zomers helemaal vol. In het laagseizoen houden we het deels gesloten zodat familie en vrienden er gebruik van kunnen maken. 

Vorig jaar hebben we een camper gekocht voor verhuur en voor eigen gebruik en afgelopen november openden we onze derde accommodatie; een eco-dome. Ook deze zit sinds de opening zo goed als vol! Én er zijn plannen voor een vierde accommodatie; een boomhut. 

Slapen tussen kunst

Ook buiten ons terrein, in een nabijgelegen dorp, hebben we sinds deze maand een verhuurobject; een voormalige art gallery. Hier kunnen gasten slapen tussen tentoongestelde kunst van lokale kunstenaars. Ook kunnen zij de kunst kopen. We zijn blij met hoe de verhuur gaat en hoe goed mensen ons weten te vinden. Gasten genieten van de rust en het uitzicht wanneer ze bij ons zijn. En wij genieten van alle fijne reacties en van de gasten die ontspannen weer vertrekken na een paar dagen bij ons. 

Eco-dome

Poes Guapa

Linne

Uitzicht vanuit het zwembad

Nieuwe business

Maar er is nog meer veranderd sinds de uitzending! Mike is sinds begin 2023 gestopt met werken voor zijn oude werkgever en in diezelfde periode zijn we gelijk een nieuw bedrijf gestart. Wij werken samen met vakantiehuiseigenaren om van hun verhuurobject een eyecatcher te maken. Wat we zien, is dat veel mensen uit Noord-Europa in ons gebied een of meerdere huizen kopen voor de verhuur omdat dit in eigen land minder interessant is. 

Wij regelen alles van A-Z voor de huiseigenaren; van het interieur design tot het online zetten, en van het contact met de gasten tot het regelen van schoonmaak en onderhoud. We zijn dit bedrijf gestart met een inmiddels bevriend gezin dat vorig jaar maart bij ons op vakantie kwam tijdens hun zoektocht naar een huis in de regio. Het klikte gelijk, ook tussen de kinderen die even oud zijn als onze meiden. We hielden contact en van het één kwam het ander. We zijn pas een paar maanden op weg maar het bedrijf loopt al erg goed. 

En hoe gaat het met de mango’s?

Zo goed als het met de verhuur en ons bedrijf gaat, zo slecht gaat het helaas met de mangobomen. De afgelopen jaren is er zo weinig regen gevallen dat onze bomen nauwelijks groeien, vatbaar zijn voor ziektes en weinig oogst hebben. Tientallen dode bomen hebben we inmiddels al vervangen voor nieuwe jonge boompjes, want een finca met dode bomen is natuurlijk geen gezicht voor onze gasten... 

Zelfvoorzienend

We hebben de hoop opgegeven dat de mango opbrengst een groot deel van ons inkomen gaat zijn. Tot nu toe hebben we er alleen veel kosten aan gehad. Maar gelukkig maakt de goedlopende verhuur veel goed. Door de droogte eten we ook nog niet echt uit eigen tuin, wat we graag hadden gewild. Wel zijn we qua water inmiddels zelfvoorzienend en krijgen wij onze stroom van de zonnepanelen! 

“De toekomst ligt helemaal open en dat is best een fijne gedachte”
Familie van Houtum

We zijn nog steeds erg gelukkig met onze finca, ons werk en ons leven hier. We genieten van het strand, de natuur en de rust op “onze berg”. We zijn echt verliefd geworden op Andalusië. Ook hebben we het afgelopen half jaar twee mooie reizen gemaakt met de camper, naar Portugal en naar Marokko. Beide landen maar enkele uren rijden vanaf ons huis. 

Waar we over 5 jaar zullen wonen, weten we nog niet. Soms praten we wel eens over de optie om ons woonhuis te verhuren, de accommodaties op het terrein voort te zetten en zelf wat meer richting de kust te gaan wonen. Maar aan de andere kant hebben de kinderen het zo fijn op hun school in het dorp en genieten wij ook nog erg van onze mooie plek, dat we het echt nog niet weten. De toekomst ligt helemaal open en dat is best een fijne gedachte! 

Familie van Houtum 2021

Update 18 november 2021 - Finca El Mundo Verde

We hadden veel verwacht tijdens onze emigratie en eerste jaar maar dat het zó’n roller coaster zou worden, hebben we onderschat. Ondanks de pittige opstart met een hoop onvoorziene kosten, verborgen gebreken en lockdown zijn we ons heel snel thuis gaan voelen. Onze meiden gaan nu een klein jaar naar een Spaanse school in het dorp en spreken al goed Spaans.

Het contact met de ouders van school en het lokaal regelen van bouwmateriaal en klussers helpt ons bij onze integratie. Integratie is voor ons heel erg belangrijk en we merken dat de locals het waarderen dat wij hier moeite voor doen. We voelen ons welkom in het dorp en hebben ook buiten het dorp al een aardige vriendenkring opgebouwd. 

“Je wordt echt geleefd, het eerste jaar”
Familie van Houtum

Gezinsuitbreiding

We vonden een nestje van vier katten, waarvan er twee al snel overleden. De andere twee poesjes zijn nu zes maanden oud en doen het super. Eentje (Guapa) woont bij ons thuis en de ander (Milky) woont bij een bevriend gezin. Daarna vonden we nog een gedumpt nestje van drie kittens. Eén daarvan, genaamd Chico, hebben we gehouden en de andere twee wonen nu bij de Nederlandse buurvrouw. Dus in totaal hebben we op het moment drie katten. Eén oude kater die we hebben geadopteerd van vrienden hier en twee kittens.

Hoge pieken, diepe dalen

Afgelopen jaar was er een vol hoogtepunten. We hebben onze droom kunnen realiseren met het aanleggen van moestuinen, eten uit eigen tuin, ecologisch bezig zijn met onze boomgaard en plannen maken voor toekomstige eco-projecten. Dát is waarvoor wij naar Spanje zijn verhuisd; het buitenleven in harmonie met de natuur. Ook zijn onze twee appartementen klaar en nog mooier geworden dan we hadden gehoopt. Onze eerste mango oogst, die samenviel met de opening van het eerste appartement begin september, was een feestje. Bijna al onze vrienden die we hier hebben leren kennen, waren erbij om te helpen!

Maar tegelijkertijd was dit ook de laatste druppel in ons emmertje dat door alle deadlines al erg vol zat. De weken na de opening ging het vooral met Maayke bergafwaarts wat resulteerde in gezondheidsproblemen. Dat was voor ons allemaal een eye-opener en vanaf dat moment zijn we het rustiger aan gaan doen. Onze gezondheid en geluk staan nu voorop.

Linne en Jolien zoeken mango's

Uitzicht

Kat in de boom

Meer in de buurt

Linne en Jolien zoeken mango's

Groente uit de moestuin

De moestuin

Eerste oogstdag in de moestuin

Mango uit eigen moestuin

Mike en Linne in het zwembad

Zitplek in de tuin

Wijze lessen

Ons eerste jaar in Spanje is voor ons in alle opzichten heel leerzaam geweest en er zijn een aantal dingen die we in de toekomst anders gaan aanpakken. Het afgelopen jaar hebben wij amper tijd gemaakt om te genieten van onze prachtige plek en het ontdekken van onze nieuwe omgeving. Dat dit drukke schema uiteindelijk in zo’n heftige gebeurtenis zou eindigen, hadden we niet zien aankomen en het heeft ons goed wakker geschud. 

In de nabije toekomst hopen we een fijne balans te hebben gevonden tussen werken en vrije tijd. Naast deze persoonlijke lessen hebben we ook onwijs veel geleerd over onze mangobomen. Met dank aan onze Spaanse buren en mensen uit het dorp hebben we onze bomen het afgelopen jaar wat kunnen oplappen. Ze waren zwaar verwaarloosd door watertekort. Helaas zijn onze bomen er op dit moment nog niet al te best aan toe door het watertekort van deze zomer. Gelukkig wordt er binnenkort een wateropslag geplaatst zodat wij komende zomer genoeg water zullen hebben.

Waar staan wij nu en over 5 jaar?

Op dit moment gaat het ondanks de drukte goed met ons en de meiden. We genieten van ons mooie huis, het uitzicht en alles wat we dit jaar bereikt hebben. De afgelopen twee maanden hebben we veel vrienden en familie op visite gehad. Nu de appartementen klaar zijn, krijgen we ook de eerste boekingen binnen wat ontzettend leuk en spannend is! In november, december en januari hebben we al een paar boekingen staan. 

Over 5 jaar hopen wij hier nog steeds met heel veel liefde te wonen en hebben wij onze mango boomgaard getransformeerd tot een groen voedselparadijs. Binnen enkele jaren willen we qua eten zo goed als zelfvoorzienend zijn door hoofdzakelijk uit eigen moestuin te eten. Wie weet hebben we over 5 jaar ook wel een derde verhuur mogelijkheid gecreëerd!

    Terugkijken op NPO Start

Herhaling 24 juni 2023
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading