Update Kevin en Marianne
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Kevin en Marianne uit Ik Vertrek? - gastenverblijf in Costa Rica

Let op: update uitzending van 8 juni 2024.

In 2022 zien we hoe Kevin en Marianne hun droom willen verwezenlijken in de Costa Ricaanse jungle en een gastenverblijf willen beginnen.

Is het anno 2024 nog steeds Pura Vida, oftewel het “pure, goede leven”.

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek
AVROTROS

Update 2024

Update Kevin en Marianne - La Casa del Conde - Playa Naranjo Puntarenas

Het is nu 2,5 jaar geleden dat we Nederland achter ons hebben gelaten. We hebben onze draai goed gevonden en Costa Rica voelt ook echt als thuis. We zijn beiden recent naar Nederland geweest. Bij Kevin was er helaas een verdrietige aanleiding, zijn moeder lag op sterven en is in april van dit jaar overleden. Ik (Marianne) kon mijn draai niet echt vinden in Nederland en heb voor het eerst in m'n leven verschrikkelijk heimwee gehad. Ik heb wel genoten van het weerzien met vrienden en familie, maar het voelt niet meer als thuis.

Nieuwe, grote klussen

We hebben het, met drie kamers in gebruik, goed druk gehad het afgelopen jaar. De taakverdeling is vaak hetzelfde: Marianne doet de reserveringen, het meeste contact met de gasten en het ontbijt. Schoonmaken doen we als het druk is vaak samen. Kevin doet alles wat betreft klussen en onderhoud.

Voor ons is het laagseizoen aangebroken, hét moment om klussen weer op te pakken. De terrassen bij de gastenkamers worden steeds gezelliger. Kevin heeft een zwembad in de tuin gemaakt waar we zelf ook veelvuldig gebruik van maken als die vrij is. Daarnaast willen we de bar verder inrichten en aankleden om ook daar een fijne plek voor de gasten te creëren. De tuin verder beplanten is ook een wens, al is dat nog best een uitdaging met de lange, droge periode die we hier hebben. 

De verbouwing van de vierde kamer heeft de afgelopen jaren helemaal stilgelegen. Dat is nog een redelijke investering qua tijd en geld. Het zou leuk zijn als we daar dit jaar aan kunnen beginnen. We kunnen wel 100 dingen bedenken die we nog willen aanpakken. Maar zoals altijd: Poco a poco.

AVROTROS

Zwembad in wording

AVROTROS

Pure Vida, het goede leven

AVROTROS

Het terras

Dierenvrienden

We hebben inmiddels vier honden en de kat Loki. Hij voelt zich helemaal de koning van de jungle. Lleva, de hond die we van de straat hadden gehaald, is helaas overleden. Het zware leven op straat heeft zijn tol geëist, haar lijf was helemaal op.

Inmiddels is de roedel weer uitgebreid met twee andere voormalige straat/strandhonden Tyra en Milo. Milo kwam op een dag aanlopen en besloot bij ons te wonen. We hebben hem eerst genegeerd in de hoop dat ‘ie een plekje had en vanzelf weer zou vertrekken, maar daar dacht hij anders over. Tyra is de grootste van het stel, maar een absolute knuffelbeer.

Pura Vida

Het leven hier bevalt goed, het voelt vrijer. Alles gaat hier langzamer en relaxter, mensen zijn lief en tolerant. Aan de andere kant gaan veel dingen niet zo efficiënt als we in Nederland gewend zijn. Voor veel klus- en inrichtingsspullen moeten we een paar uur rijden, dat is dus nog weleens onpraktisch.

Het buitenleven is echt heel fijn en het samenzijn is ook erg gezellig. We raken gelukkig niet op elkaar uitgekeken. Ook al brengen we heel veel tijd samen door, als er boodschappen gedaan moeten worden doen we dat nog het liefste samen.

De toekomst

Wat we over vijf of tien jaar doen? Eerlijk gezegd, geen idee. Vooralsnog zitten we hier goed. Maar soms fantaseren we erover wat we nog meer zouden kunnen ontdekken. Terugkeren naar Nederland zien we niet snel gebeuren. Zolang we er genoeg plezier in hebben en er voldoening uithalen is het goed!

AVROTROS

Update 2022

Update Kevin en Marianne 2022 - Playa Naranjo Puntarenas

Vanaf de eerste dag dat we hier woonden, hebben we ons hier thuis gevoeld. Het is zo'n fijne plek! We genieten elke dag van de ruimte en de natuur, het waanzinnige uitzicht en de mooie dieren.

Ups en downs

Het afgelopen jaar is een enerverende periode geweest. Vele ups, maar ook zeker genoeg momenten waarop je enorm baalt. Vrijwel niks gaat vanzelfsprekend, makkelijk of snel. Alles is nieuw en kost meer energie dan in Nederland, waar je alles begrijpt en kent.

Vanaf het begin liep de kamerverhuur boven verwachting. Het is toch spannend in het begin; weten mensen ons wel te vinden? Dat bleek gelukkig wel zo te zijn! Maar na de goede eerste maanden kwam het echte laagseizoen. Ineens hadden we maar 1 of 2 geboekte nachten per week. Zonder enige buffer was dit echt geen leuke tijd. Bovendien wisten we nog niet hoe lang het precies zou gaan duren.

AVROTROS

Samen klussen

AVROTROS

Koffiemomentje op het terras

AVROTROS

Loki

AVROTROS

Een hondenleven

Plannen

De derde kamer is bijna klaar voor gebruik. Deze kamer heeft voor grote obstakels gezorgd: er zat een enorm brok cement in de afvoerpijp van de badkamer, waardoor we de nieuwe badkamervloer er deels weer uit moesten breken zodat de afvoer vervangen kon worden. Als de derde kamer klaar is, gaan we eerst verder met de bar inrichten. En wie weet kunnen we ook wel onze eigen badkamer verbouwen!

Daarnaast willen we in de droge tijd de voorbereidingen treffen voor de ombouw van het zwembad. De weg hebben we vorige week glad laten strijken. Later dit jaar zal een grotere reparatie gedaan moeten worden om de weg met stevige regenval ook begaanbaar te houden.

Zelf klussen

Als we het over konden doen, dan zouden we veel meer zelf doen en niet meteen één aannemer kiezen voor de hele klus. En tijdens het proces meer over de schouders meekijken of het gaat zoals je wil. De vakmannen van de aannemer hebben wel hard gewerkt, maar het afwerkingsniveau is echt om te janken.

Ook de dieren hebben een heerlijk leven hier! Ze kunnen de hele dag buiten zijn. Onze kat Loki vermaakt zich in de tuin en Lleva, ons zwerfhondje, doet het zo ontzettend goed. Als de honden doorhebben dat we naar het strand gaan, worden ze helemaal enthousiast. Nu er kamers klaar zijn en de verhuur loopt, nemen we ook vaker een dagje vrij. Het is zo belangrijk om hier ook tijd voor te nemen. Een dagje naar een andere stadje, strand of bos. Wij zeggen: Pura Vida!

    Uitzending gemist?

    Of gewoon nog eens kijken

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading