AVROTROS
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Peter en Jolanda uit Ik Vertrek? 'Een Grieks avontuur'

Let op: update uitzending van 27 april 2024

In 2022 zien we hoe Peter en Jolanda in het Griekse Kilada een oude bisschopswoning willen omtoveren tot een luxe Bed & Breakfast. Een klus die een jaar zal duren. Hoe gaat het anno 2024 met hun droom?

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek
AVROTROS

Update 27 april 2024 - Villa Hylas, Kilada

We zijn voor ons derde seizoen net weer geopend en we hebben er weer zin in! Na twee jaar is het nog steeds weer spannend om open te gaan. We hebben twee succesvolle drukke seizoenen achter de rug en voelen ons ondertussen als een vis in het water om gasten een onvergetelijke vakantie te bezorgen.  

Al het begin is moeilijk

Het eerste seizoen met gasten was één grote les waar we met veel plezier op terugkijken. Alles was nieuw en we hebben geregeld moeten schakelen in praktische of administratieve zaken. Gasten zeiden geregeld “wat zullen jullie trots zijn op wat jullie hebben bereikt”, maar gek genoeg hebben we daar een hele tijd niet zo’n gevoel bij gehad.

Het voelde onwerkelijk, alsof zoiets moois niet echt van ons was. Daar zijn we nu wel doorheen. We zijn trots en genieten van het gastheerschap en ons prachtige huis en suites. 

AVROTROS

Zwembad

AVROTROS

Zitje in de tuin

AVROTROS

living appartement

AVROTROS

living Garden Suite

Wat we nooit verwacht hadden is dat je soms zulke mooie ontmoetingen en gesprekken met gasten hebt, dat die je lang bijblijven. Op dat soort momenten voelt het runnen van een B&B helemaal niet als werk.

Storm Daniël 

Afgelopen september 2023 was wel verschrikkelijk. We zijn door storm Daniël overstroomd en op twee suites en de wasruimte na, is er 80 cm water over het terrein geraasd. Het was vreselijk, maar de mooie kant is dat we door onze expat ‘Cool people’ vrienden uit de buurt twee weken lang non-stop zijn geholpen alles op te knappen.

Die vriendschappen zijn daardoor nog closer en gezelliger geworden. We konden na 2,5 week weer open. En nu, na zes maanden renoveren, schilderen en vervangen van spullen kunnen we zeggen dat het nog mooier is geworden dan het al was.

Internationale vrienden

We hebben nu ook een erg leuk sociaal leven. Iedere vrijdag komen er zo’n tien vrienden uit verschillende landen, die hier om verschillende redenen wonen, bij elkaar. Gezellig voor een drankje maar ook om elkaar te helpen met klussen, advies of wat dan ook.

Wat we echt niet hadden verwacht is dat door de uitzending van Ik Vertrek er een aantal stellen contact met ons hebben opgenomen om te vragen hoe wij het allemaal gedaan hebben in Griekenland en waar we tegenaan zijn gelopen betreffende Griekse regels, cultuur etc. 

We zijn trots dat we ze een stuk op weg hebben kunnen helpen en dat hieruit een mooie vriendschap is ontstaan. Ook hebben er een aantal mensen uit de buurt en mensen die hier met hun zeilboot lagen bij ons aangebeld om te vragen hoe het met ons ging na aanleiding van onze uitzending. Bij al die mensen zijn er echte, leuke vriendschappen ontstaan, iets wat we nooit verwacht hadden. Super leuk!

AVROTROS

Stepjes voor de gasten

AVROTROS

vriendschap

AVROTROS

relaxen in de hangmat

AVROTROS

onze villa by night

De Griekse cultuur

Na drie jaar begrijpen we ook wel een beetje hoe de Griekse cultuur in elkaar steekt. Grieken zijn aardig, warm en hulpvaardig, maar dingen regelen kan wat langer duren. ‘Slecht weer gesprekken’ worden niet aangegaan. 

En zoals wij als Nederlanders zeggen ‘wat de boer niet kent eet die niet’, dat is hier nog heel normaal. Je kan hier gerust zeggen dat het leven soms 20 jaar terug in de tijd gaat, straatjes worden in het dorp nog gesopt, als ze je kennen en je hebt geen geld bij je als je naar de winkel gaat, komt dat later wel. Het leven voelt veel minder gestrest dan in Nederland.

En rijk en gelukkig leven

Met ons samen gaat het super! We zijn gelukkig, genieten van het weer, de prachtige natuur, de rust en samen in onze vrije tijd op onze elektrische steps (die we ook beschikbaar hebben voor onze gasten) de omgeving en Peloponnesos verkennen. 

Het runnen van onze Luxury B&B is ontzettend leuk maar onderschat het werk niet! Er is altijd iets schoon te maken of te vervangen. Toch hebben we er geen seconde spijt van en zien ons zelf hier zeker nog lange tijd zijn. Terug naar Nederland gaan, zoals we er nu over denken… zal nooit gebeuren!

Onze veranderde levensstijl, zeven maanden open, vijf maanden dicht, geeft ons financieel geen rijk leven, maar we genieten van elkaar, het land, de vrienden en onze Villa Hylas.

Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
AVROTROS

Update 16 april 2022

Het is een hele reis geweest het afgelopen jaar en we hebben Griekenland op verschillende manieren leren ontdekken en kennen. Dit was uiteraard niet altijd positief of zonder hobbels. 

Zo werken in dit land een hele hoop dingen heel anders. Veel dingen hebben we van te voren goed uitgezocht en hier hebben we ook nog heel veel moeten uitzoeken. Dit is na een jaar redelijk gelukt en de verbouwing is af voor de verhuur. Gelukkig zijn wij alle twee erg handig en hebben veel zelf kunnen doen.

Niet alleen qua verbouwen dat we ineens op elkaar zijn aangewezen en blijkt samenwerken met elkaar niet altijd even soepel te gaan. Je zit wel ineens 24/7 op elkaars lip. Waar je voorheen in Nederland nog even bij een vriend of vriendin over kon kletsen moet je nu samen oplossen. Maar dat is zeker helemaal goed gekomen.

Sociale contacten

We hebben 9 maanden onze aannemer Gazi met zijn Pakistaanse medewerker Zaheer over de vloer gehad. Ze hebben prachtig werk afgeleverd en we zijn zeker vrienden met ze geworden. Voor sociale contacten hebben we niet heel veel tijd gehad. Ondanks dat hebben we toch een groep lieve vrienden om ons heen. Van Grieken, Engelsen tot Nederlanders.  

De omgeving ontdekken

We hebben ook in de omgeving nog veel meer schoonheid leren ontdekken. We gaan nu af en toe naar de canyon met oud klooster in de buurt. Het is een weelde van rust en schoonheid. Vanuit onze tuin kijken we uit op de hoogste berg in de omgeving. Die hebben we voor het eerst bewandeld. Met een beetje conditie, die ik niet bleek te hebben, loop je dat in 45 minuten naar de top. Wat een cadeau als je daar boven staat. Je ziet de hele omgeving tot en met de eilanden in de buurt. Het is een prachtige ervaring. Ook hebben we Spetses ontdekt op de step. Het eiland is adembenemend, met een prachtige kustweg kom je langs romantische baaitjes.

Griekse regels

Onze laatste ervaring is onze auto importeren. Nou dat is niet echt gelukt. In Griekenland is het niet mogelijk om een auto met een zakelijk karakter, privé te rijden. We zijn hier maanden mee bezig geweest en nu hebben we de auto maar naar Nederland gebracht en verkocht. Een nieuwe auto gaat ook niet zo maar. Daarvoor moet je allerlei papieren voor de politie, dit mag ook bij de brandweer, laten tekenen. Zonder dat kunnen ze de nummerplaten niet aanvragen. 

AVROTROS

terras

AVROTROS

studio

AVROTROS

zwembad

AVROTROS

Nu we bijna klaar zijn met de verbouwing zijn we wel heel trots. Alle suites van ongeveer 60m2 zijn klaar. Er ligt een prachtig zwembad en de omgeving van het zwembad is prachtig geworden met de prachtige griekse tegels, mooie plantenbakken, palmen, gras en een veranda die bijna af is.  

Of we het over zouden doen?

Zeer zeker! Het zoveel buiten zijn, vlakbij het strand, veel in zee zwemmen, geen stoplichten, files en vliegtuigen levert ons een supergelukkig gevoel op waardoor we nooit meer naar het hectische Nederland terug zouden gaan. Grieken zijn super behulpzame en vriendelijke mensen waardoor we ons hier steeds meer thuis gaan voelen. Tips voor andere mensen die erover denken:

  • maak tekeningen van de ruimtes die je wil gaan verbouwen, hoe wordt de inrichting, hang er een prijskaartje aan en maak een reëel budget

  • Maar neem de tijd; in praktijk duren dingen echt langer om het gerealiseerd te krijgen en het kopen van spullen in een ander land neemt echt veel meer tijd in beslag en er zijn altijd tegenvallers.

Voor ons, op naar een nieuwe fase, hoeveel boekingen zullen er komen? Zachtjes aan hebben we de eerste boekingen binnen wat wel enigszins een rustiger gevoel geeft. 
We zien er naar uit om gasten te ontvangen en een fantastische vakantie te bezorgen. Wij hebben er vreselijk veel zin in! 

Jolanda en Peter

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading