AVROTROS
In memoriamIn memoriam
In memoriamIn memoriam

In memoriam: Jan Cremer

Het beeldend oeuvre van Jan Cremer behelst ruim zestig jaar. In 'De materie van Jan Cremer' zie je hoe Cremer onverstoorbaar doorwerkt aan zijn indrukwekkende oeuvre.

  1. In memoriam
  2. Close Up
  3. Kunst
- Update

Schrijver en kunstenaar Jan Cremer, onder meer bekend van 'La guerre Japonaise’, is woensdagochtend 19 juni 2024 op 84-jarige leeftijd overleden. AVROTROS heeft in het verleden een documentaire gemaakt 'De materie van Jan Cremer'.

AVROTROS

Jan Cremer

La guerre Japonaise

Op zijn veertiende begon hij met schilderen en het duurde niet lang of men zou dit wéten. Hij vervaardigde op zijn negentiende het monumentale werk 'La guerre Japonaise' en plakte daar een prijskaartje van een miljoen aan. Ongehoord in die jaren en men sprak er schande van.

“Ik vind mezelf de beste, levende schilder én de beste schrijver.”
Jan Cremer

Onverstoorbaar

Zestig jaar later horen we uit de mond van museumdirecteur Ralph Keuning dat Cremer een van Neerlands belangrijkste naoorlogse schilders is. Jan schildert en schrijft, voor hem is er geen keuze mogelijk. Hij zegt dat als hij in één van die twee disciplines zou uitblinken, hij resoluut daarmee door zou gaan en de ander laten vallen. De materie van Jan Cremer schetst een beeld van de schilder die, zowel verguisd als bewonderd, onverstoorbaar doorwerkt aan zijn indrukwekkende oeuvre.

[Headerfoto: ANP Kippa}

De documentaire ' De materie van Jan Cremer ' wordt op woensdag 19 juni om 23.04 uur herhaald op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading