AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Jaap van Zweden dirigeert Tsjaikovski

Twee van Tsjaikovski’s meest populaire werken op één CD: het Eerste pianoconcert en de Zesde symfonie, bijgenaamd de ‘Pathétique’! Gespeeld door Niu Niu, een briljante jonge pianist uit China, en door het Philharmonisch Orkest van Hong Kong, gedirigeerd door niemand minder dan de Nederlandse sterdirigent Jaap van Zweden.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Doorzichtig en warm

Het betreft twee live-opnamen, gemaakt tijdens concertuitvoeringen in Hong Kong. Maar van eventuele bijgeluiden merk je vrijwel niets en de opname is briljant, doorzichtig en warm tegelijk. Tsjaikovski begon aan zijn Eerste Pianoconcert in 1884. Een jaar later, op 25 oktober 1885, beleefde het werk zijn triomfantelijke première, opvallend genoeg niet in Rusland, maar in de Verenigde Staten. Het werk is daarna altijd een publieksfavoriet gebleven. Begrijpelijk, want direct al het begin, met die meeslepende melodie in de strijkers en grote akkoorden van de piano, is onvergetelijk. In het geval van de Zesde symfonie is het daarentegen vooral het laatste deel dat intrigeert: in plaats van de gebruikelijke snelle finale schrijft Tsjaikovski een uiterst melancholiek langzaam slotdeel, dat geen muziekliefhebber onberoerd laat. Kort na de première maakte de componist een einde aan zijn leven…

Jaap van Zweden zegt over de in 1997 geboren Chinese pianist Niu Niu, die eigenlijk Shengliang Zhang heet: “Hij is een fantastische pianist en ik hoop nog vaak met hem te kunnen samenwerken. Hij richt zich volledig op waar het werkelijk om gaat, en dat is de muziek.”

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Jaap van Zweden neemt dit jaar afscheid van het Hong Kong Philharmonic Orchestra en wordt volgend jaar chefdirigent van een Europees Orkest. Om welk orkest gaat het?

De prijsvraag loopt t/m woensdag 15 mei 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading