AVROTROSMarco de Swart
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Keramiek: tussen heden en verleden

Als je denkt aan keramiek, dan denk je misschien aan oud serviesgoed uit de prehistorie. Mythen en verhalen werden afgebeeld op vazen en servies. Maar keramiek is tegenwoordig weer helemaal hot.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Pioniers in Keramiek

Museum Prinsenhof Delft combineert het verleden met het heden in de tentoonstelling ‘Pioniers in Keramiek’. Het museum heeft een grote collectie Delfts aardewerk, het welbekende Delfts Blauw. De collectie uit de 17de en 18de eeuw vormt het startpunt voor de tentoonstelling. Speciaal hiervoor worden er niet eerder getoonde kunstwerken uit het depot gehaald.

Deze prachtige oude werken worden samen met hedendaagse keramische kunst vertoond. Maar liefst 23 kunstenaars uit Nederland worden in de spotlights gezet. De focus ligt op autodidacte makers, makers met een niet-westerse achtergrond en makers die een ander perspectief vertegenwoordigen.

AVROTROSAlbertine Dijkema

Paar snoekterrines, De Porceleyne Schotel, Museum Prinsenhof Delft

AVROTROSAndy Simon Studio

Red ceramic bag II with fur handle, Naomi Gilon

AVROTROSAlbertine Dijkema

Bloemhouders De Grieksche A, Museum Prinsenhof Delft

Keramiek: toen en nu

Het recept voor keramiek is door de eeuwen heen hetzelfde gebleven, maar onze kijk hierop is veranderd. Maatschappelijke veranderingen hebben hier ook een rol in gespeeld. Door middel van actuele thema’s als duurzaamheid, lokaliteit en diversiteit ontdekt de kijker het verband tussen heden en verleden.

Bart Rutten, directeur van Centraal Museum, duikt voor het tv-programma Nu te Zien! in de wereld van keramiek tijdens zijn bezoek aan het Museum Prinsenhof Delft. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 3 april 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading